Hylander har harvat klart inför Vasan
Lantbrukaren Ulf Hylander, 43, upptäckte att han hade talang för skidåkning sent. När han på söndag ställer upp sig i Berga by tillsammans med runt 15 000 andra är han elitmotionär och Vasaloppsräv med ett personligt rekord på 4.25 och bästa placering 385.
Jag åkte visserligen lite längdskidor när jag var liten, men tävlandet begränsade sig till något skolmästerskap sedan var det så många dåliga vintrar. Men när jag testade triathlon var skidor bra för att få omväxling jag upptäckte att det gick ganska bra, förklarar Ulf Hylander.
Förra året var SLK Oxelösund-åkaren tvungen att bryta Vasaloppet strax efter starten.
Jag hade blivit sparkad av en kossa, chansade på att starta efter starten låste det sig.
I år har oturen fortsatt.
Jag bröt några revben, på julafton. Det känns numera bara när man går emot dem, men det var tungt i början av den här säsongen.
Målet är klart:
Jag siktar på att bli bland de 500 bästa, då får man starta i led ett igen nästa år.
Att vara Vasaloppsåkare i Sörmland innebär ständig oro för att hitta vit vara att träna på. Det finns en chans att du som passerar Runtunatrakten har sett en galen kille snurra på en isfläck i en norrbacke.
I år har det varit femton centimeter snö ett smärre paradis för lantbrukaren som drar upp sina egna spår.
Ja, i år har det varit bra snömässigt. Jag har tidigare kört med en gammal skoter, men bandet gick av nyligen. Då satte jag spårsläden efter traktorn, det gick bra det också. Jag har hunnit med runt 85 mil.
Det låter inte så mycket ändå för att sikta på under plats 500?
Nej, jag brukar ha över 100 mil vid det här laget, men några förkylningar har kommit ganska olämpligt efter revbensskadan. Sedan är det visserligen mera tid över som lantbrukare på vintern, men jag gör inte så många långpass som det egentligen skulle behövas över tre mil har jag bara åkt på tävling i år så Vasaloppet är egentligen för långt för mig.
Skatetekniken passar Hylander bättre än den klassiska åkstilen som gäller i Vasaloppet.
Ja, jag är inget vidare tekniskt, de brukar säga att jag liknar den där Maurilio de Zolt (skratt), men det går ganska skapligt i alla fall. Eftersom jag började satsa på äldre dagar har jag överhuvudtaget ganska dålig teknik är heller inte så bra på stakåkning. Flera som jag slår i vanliga lopp med tuffare uppförbackar får jag stryk av i Vasaloppet.
Hur känner du när du har kommit på plats i Berga by är det enbart med förväntan?
Nja, det är blandade känslor, man vet ju att det kommer att bli riktigt jobbigt eftersom man är en tävlingsmänniska och vill åka så snabbt det bara går. Samtidigt är det en rolig färd de där nio milen.
Hylander tillhör inte dem som ligger vaken hela natten innan, och han jiddrar inte med vallningen in i det sista.
Jag brukar göra i ordning glidvallningen i god tid och vill inte hålla på och valla in i det sista på kvällen hoppas alltid på rejält klisterföre och det verkar det ju bli nu.
Har du några Vasaloppspecialare när det gäller vallning?
Det jag framför allt tänker på är att absolut inte dra klistret en enda centimeter längre fram än nödvändigt. På glidytorna kör jag in struktur med en handrill och har sedan på ett lager med en högflourskloss, sen är det bra.
Hur löser du drickaintaget?
Viktigt att dricka minst en gång mellan Vasaloppets egna kontroller, en skidåkarkompis farsa brukar hjälpa mig lite och sen ska jag köra med en vätskeryggsäck med slang om man har den under en tröja i starten klarar den ungefär tio minus.
Har du någon specialblandning med kolhydrater?
Nej, jag har lätt för att äta under loppet, bananer är allra bäst, så det behövs inte. Jag brukar blanda i lite blåbärssoppa i vanlig sportdryck.
Goda råd vad det verkar, för Hylander brukar inte som så många krokna sista milen in mot den hägrande vyn av klockstapeln i Mora.
Jag brukar mestadels åka om folk runt omkring mig vilket är bra psykologiskt.
Efteråt har han en hel vecka på sig att vila upp sig tillsammans med familjen i en fjällstuga. Njutningen blir inte sämre om det finns en placering under 500 att suga på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!