Hyresavtal för café i Nävekvarn väcker frågor

Nyköpings kommun har tidigare kritiserats för att snedvrida konkurrensen för lokala café- och restaurangägare. Man har bland annat pekat på hyresavtal som skiljt sig åt väsentligt mellan olika aktörer. Hyran för Systrarna Brådhe's Café i Nävekvarn aktualiserar frågan igen.

Insidan av Systrarna Brådhe's Café i Nävekvarn.

Insidan av Systrarna Brådhe's Café i Nävekvarn.

Foto:

Övrigt2018-11-21 13:55

I slutet av oktober skrev SN om kommunens hyresavtal med restaurangen Mårtens hus i centrala Nyköping. Det framgick att kommunen lagt en hyra för fastigheten om 536 kronor kvadratmetern. Det är att jämföra med hyran för Ohlsons brödbod, ett stenkast längre bort, där summan får adderas med nästan en tusenlapp.

En annan aktör som fått en låg kvadratmeterhyra av kommunen är hamncaféet Systrarna Brådhe's Café i Nävekvarn. Där har summan landat på cirka 157 kronor kvadratmetern. Caféet är öppet under juni, juli och augusti, plus utspridda dagar – något som kommunens fastighetschef, Mikael Karlsson, lyfter fram.

– Med så få månader per år så kan man kanske inte ta ut en hyra på 800 kronor kvadratmetern. Om jag minns rätt så står ju även caféet för städningen och elen själva, säger han.

Finns det en risk att man snedvrider konkurrensen?

– Den där diskussionen har vi haft uppe tidigare och som kommunen tidigare nämnt så kommer man göra en genomlysning av alla kontrakt.

Karlsson menar att det också finns andra faktorer att väga in vad gäller caféet.

– Vad finns det för utrustning och vad finns det för möjligheter jämfört med ett café inne i stan. Det här caféet är väldigt spartanskt.

Ska man tolka det på dig som att du tycker att kvadratmeterhyran då känns rimlig?

– Nej, som jag sa så gör vi en genomlysning. Sedan får det ge svar på hur vi ligger, om det är högt eller lågt.

Kommunen, som från sitt håll hyr lokalen av Nävekvarns båtklubb (NQBK), har genomfört egna renoveringar av lokalen innan man i hyrde ut i andrahand till hamncaféet. Det rör sig bland annat om en förbättring av ventilationen och en golvrenovering – åtgärder som alltså inte bekostats av NQBK.

Hur vanligt är det att kommunen bekostar renoveringsåtgärder åt privata näringsidkare?

– Det är ju inte så vanligt. Det finns ett tidigare politisk beslut kring att man ville ha en caféverksamhet för att få en utveckling av Nävekvarns hamn.

Liz Brådhe, som driver det 185 kvadratmeter stora hamncaféet, har en fast avgift per år som ligger på 10 000 kronor och på det en omsättningshyra som senast låg på 19 080 kronor – totalt 29 080 kronor i hyra. Brådhe pekar på en annan siffra.

– Jag har betalt 56 305 kronor i hyra, säger hon, med hänvisning till att hon då också räknat in vad hon får betala för underhållet av de offentliga toaletterna.

– Jag har också stått för egna renoveringar, till exempel kyl- och frysrum, nytt lager, stolar och bord, och så har jag byggt om arbetsbänkarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!