I Björnlunda maler kvarnen nära konsumenterna

På kvarnen i Björnlunda går det fortfarande att handla närproducerat och lokalt malet mjöl. Patrik Carlsson håller liv i en gammal tradition.

Övrigt2007-01-28 21:06
Patrik Carlsson klättrar upp på en stege och lägger ytterligare en rem på plats över ett drivhjul. Plötsligt börjar det stora tråget som utgör mjölsikten att skaka.
Det är bara en 13 hästars Asea-motor som driver alla remmar och axlar, säger han om sin kvarn.

Säden tillförs i en ände och i den andra kommer fint mjöl ut. I kvarnens tak snurrar axlar, remmar och hjul i mängder för att hela systemet ska fungera. Flera remmar är även dragna genom golv och tak mellan de olika våningarna.
Björnlunda elektriska kvarn maler det traktens lantbrukare producerar. Till kvarnen kommer även privatpersoner och köper sitt mjöl.
Hos Patrik Carlsson har konsumenten möjlighet att få veta varifrån produkten kommer. Själv talar han sig varm för sådant som är lokalproducerat och ekologiskt.

Dinkelvetet han själv säljer, både malet och omalet, är bara ett exempel. Han visar den visuella skillnaden mot vetet som blir mjölet vi känner igen från matbutikerna.
Här är det vete som våra fantastiska vetenskapsmän har odlat fram, säger han och gräver upp en näve och håller det bredvid dinkelvetet.

Vanligt vete vill man odla så mycket som möjligt av på liten yta, det är ett tungt vete.
Dinkelvetet innehåller mer luft, är mer skrymmande och det måste skalas innan det kan malas.
Omalet dinkelvete kokar jag och äter istället för vitt ris, det mår jag bättre av.
Vad vanligt vete innehåller vet man knappt i dag. Dinkelvetet är i alla fall nyttigt och bra för din kropp.

Ett par dagar i veckan har kvarnen öppet för vem som helst som vill handla lokalproducerat mjöl, både dinkel, vete och råg. Lena Westling Karlsson är en av dem som regelbundet gör så.
Jag handlar främst vetemjöl. Det är säkert tio år sedan jag handlade mjöl i en vanlig butik, säger hon.
Den här dagen siktar hon in sig på en tvåkilospåse dinkelvete.
Hon anser sig inte vara någon storbagare men det blir någon sockerkaka ibland, en och annan plåt bullar bakar hon också.

Jag började köpa mitt mjöl direkt från kvarnen när jag flyttade hit för 1718 år sedan. Det känns bättre att handla lokalt och jag vet att det inte är så besprutat.
Kvarnen är en bit kulturhistoria, när man ser sig omkring så ser man precis vilka funktioner som finns i en kvarn, säger Lena Westling Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!