I vildsvinskonflikt med kungen

Skygga och svåra att få syn på. Inte då. Lars Andersson på Hallsta gård ser vildsvin varje kväll. Och han är rejält trött på vad de ställer till med.

Övrigt2001-11-04 22:12
Vi åker ut på markerna kring gården. Klockan har passerat sju på kvällen. Det är kallt och fullmånen lyser starkt. Det dröjer inte länge innan vi får syn på en flock. Tio djur, varav tre är små kultingar, springer över vägen. På ett annat fält, precis intill gården där Lars och Kerstin Andersson bor, springer ytterligare en vildsvinsflock på ett tjugotal djur.
Det är konstigt att det inte inträffat några trafikolyckor. Stammen blir större hela tiden och nu springer grisarna inne i folks trädgårdar, säger Lars Andersson.
Han har drivit bruket på Hallsta gård sedan 1985. Vildsvinen har alltid funnits men i takt med att djuren blivit fler har skadorna ökat. Det som irriterar Lars Andersson är att inget görs för att hejda djurens framfart. Han tycker att markägaren är nonchalant och inte tar vildsvinsproblemen på allvar.
Marken är statlig men disponeras av kungen.
Hallsta gård ligger inom Tullgarns naturvårdsområde och Tullgarn är ett kungligt slott vilket innebär att jakträtten på marken i området finns hos kungen. Chef över de kungliga slotten är Ståthållaren.
Vi har dålig relation med jakträttsinnehavaren. De har aldrig stannat och frågat var vildsvinsskadorna är som värst, säger Lars Andersson.
För Lars Andersson innebär svinens härjningar både kostnader och onödigt arbete. Grödor förstörs och maskiner går sönder av stenar som bökas upp. Det kostar stora pengar och i år ska han för första gången få betalt för viss del av skadorna. Men han tror att pengarna är ett sätt att få honom och de andra arrendatorerna lugna.
Jag skiter egentligen i ersättningen. Jag kan aldrig få ersättning för allt vidsvinen förstör ändå. Det jag vill är att de håller nere stammen, säger han.
Inom naturvårdsområdet sker nu så kallad onsdagsjakt. Men då riktas bössorna främst mot hjortarna som också finns på markerna.
Vi blev lovade av ståthållaren att de skulle komma direkt när vi ringde. Men det gör de inte. Nu skjuts en och annan gris och sen tror de att de hjälpt till. Det vore ju bra om grisarna sköts innan de ställer till skada, säger Lars Andersson.
Summan som i år avsatts i bidrag till gårdarna på Tullgarns naturvårdsområde är på 90 000 kronor. Enligt Lars Andersson förlorar Nora gård i år 40 000 kronor på viltskador.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om