"I virrvarret träffade han mig rakt på käken"

Det började med en knytnäve över käken i Angola och slutade i tandläkarstolen på specialisttandvården vid Nyköpings lasarett. – Det känns skönt att få det fixat, säger Ove Neselius.

Bodil Linde Olsson.

Bodil Linde Olsson.

Foto:

Övrigt2018-12-21 08:00

Han arbetar som polis och var i Angola för 21 år sedan som observatör för FN. Uppdraget var att bevaka fredsprocessen i det afrikanska landet, som plågats av inbördeskrig. Upprinnelsen till sina tand- och käkproblem hade inget att göra med själva fredsprocessen - snarare som en effekt av det.

Två andra FN-observatörer, en från Nigeria och en från Jordanien, började bråka och det gick till handgemäng.

Trosabon Ove Neselius skulle gå emellan just när nigerianen från golvet laddade med en höger knuten näve med sikte på jordanierns nylle. Men jordanierna duckade och knytnävsslaget träffade Ove Neselius. Pang! Rakt på hakan.

– I virrvarret prickade han mig på käken, säger han.

Det var början på 21 år lång tandproblematik. Röta uppstod i tänderna.

– Och det blev felbehandlat från första början, säger Ove Neselius.

Han har plågats av huvudvärk och har bekymrat sig över att inte ordentligt kunna bita ihop över- och underkäken, käken har liksom hamnat på sned. Nu ligger han i tandläkarstolen och gapar stort.

21 tänder ska åtgärdas, tolv i dag.

Specialisttandvården vid lasarettet riktar sig till patienter med komplicerade tand- eller käkproblem. Det kan handla om patienter som varit med i trafikolyckor, personer med Downs syndrom - som ofta får tandlossning - personer med tandlossningssjukdomar (till exempel framställa proteser) eller specialisttandvård för barn, men i specialisttandvårdens uppdrag ingår även att utföra sömnapné-skenor och saneringar inför stora hjärtoperationer.

Bedövning ges ofta, men de allra svåraste fallen tvingas personalen söva (narkos).

Nitton personer arbetar inom specialisttandvården, vid lasarettet, och ingår i landstingsbolaget Folktandvårdens hägn. Tio är specialistutbildade tandsköterskor (plus fem inlånade), sju tandläkare och två tandvårdhygienister.

Antalet årliga patientbesök landar på 7045, detsamma som drygt 19 varje dag. Verksamheten är öppen dagtid vardagar, men det finns jourverksamhet, vid till exempel trafikolyckor har man avtal med Linköping och Örebro.

Patientkön till specialisttandvården växer i takt med befolkningsökningen, uppger Bodil Linde Olsson, som är verksamhetschef.

Vad önskar du dig av jultomten?

– Ett ombyggnadsprojekt är påbörjat och jag önskar att det vore klart, och mer personal, svarar Bodil Linde Olsson.

På ett rostfritt bord med en grön pappersduk bredvid tandläkarstolen är några tänder placerade. De ska in i Ove Neselius mun. Tänderna ska cementeras i överkäken.

– Jag är jätteglad att få komma hit, så det blir ordentligt gjort, säger Ove Neselius.

Han säger att han inte har någon tandläkarskräcka. Tur är väl det – eftersom det är ett omfattande ingrepp.

Tandläkare Marie Odelius Regnell tittar in i Ove Neselius munhåla. Efter några timmar är dagens ingrepp färdigt. Han reses upp ur stolen, får spotta i koppen intill tandläkarstolen

– Men det är ännu inte helt klart, säger Ove Neselius efter dagens åtgärder.

Han bad om respit för att kunna äta och dricka med någorlunda behag under jul- och nyårshelgerna.

Hans tandbekymmer som började i Afrika fortsätter nästa år.

Detta gör specialisttandvården

Specialisttandvården vänder sig till personer med komplicerade eller särskilda vårdbehov.

Här finns kompetens inom barntandvård (pedodonti), käkkirurgi (oral kirurgi), käkledsbesvär (bettfysiologi), medicinsk tandvård, tandersättningar (oral protetik), tandlossning (parodontologi).

Patienter kommer hit via remiss från tandläkare, läkare eller annan vårdgivare.

På kliniken arbetar 19 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!