Ida fick plats på The Fat Duck
Nu börjar resan i livet!Ida Garphagen är påtagligt glad. Inte nog med att hon får arbeta med sitt drömyrke, hon får dessutom göra det på en 3-stjärnig restaurang i utkanten av London.
Jag har praktiserat där och
i mars ska jag tillbaka som anställd.Under tiden har jag fått läxa.
Ida ska börja på dessertstationen på The Fat Duck.
När jag började där visste jag inget om desserter men efter två veckor tyckte jag det var skitkul.
Ida var i Nyköping häromdagen och berättade för eleverna på Restaurangskolan om sin Englandspraktik. Hon är från Nyköping och har utbildats här och gick ut skolan i juni.
Möjligheten till Englandspraktiken fick Ida genom ett stipendium från Anglo-Swedish Society.
Anglo-Swedish Society har till uppgift att stärka banden mellan England och Sverige, förklarar Johanna Ringborg som är restaurangskolans internationella koordinator och språklärare. De vill stödja konstnärliga yrken och sådana som startar sin yrkeskarriär.
Johanna säger att det är unikt att unga tjejer, Ida är 19 år, får jobb på 3-stjärniga restauranger.
Jag blir den andra tjejen på The Fat Duck, bekräftar Ida.
Hon har blivit mycket väl mottagen i England och hon har bott hos en bra familj dit hon återvänder innan hon söker sig något eget.
Men jag var jättenervös för att komma dit, erkänner hon.
The Fat Duck har 45 till 50 sittplatser och mycket personal. Allt ska vara perfekt, de lägger upp maten med pincett.
Så vill jag jobba, med passion och kärlek, säger Ida.
Hon poängterar att upplägget är viktigt, det ska vara gott men också se gott ut.
Språket funkar också. Efter tre veckor tänkte jag inte på att jag pratade engelska.
Johanna inflikar att det är viktigt att eleverna har ytterligare ett språk för att de ska kunna klara sig. Ida själv vet hur svårt det var att göra sig förstådd i Frankrike när hon var på praktik där. Hennes andraspråk är nämligen spanska.
The Fat Duck har en dessertstation och ett preparationshus. I det sistnämnda förbereds allt som ska användas, skärs och tärnas och så vidare innan det går över till restauranghuset. Ett labb där nya maträtter provas ut finns derssutom.
Jag vill resa och se mycket, uppleva och lära i olika länder. Man blir aldrig klar med utbildningen. En dag kanske jag vill starta något eget.
För tillfället arbetar Ida
på restaurang Kungsholm
i Stockholm.
Fritiden i Nyköping använde hon till innebandy. Hon spelade med i Onyx.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!