Ideellt engagemang är Bertil Strutz liv

Övrigt2004-02-06 15:38
Snart fyller han 75 år. För tre år sedan drog han ner på arbetstakten rejält och flyttade från Stockholm till Nyköping.
Man måste ha vissa symbolhandlingar, säger Bertil Strutz, missionärsbarn från Kina, före detta egenföretagare och flitigt engagerad i Hjortensbergskyrkan i Nyköping.
Under en stor del av sitt liv har Bertil varit konsult och arbetat inom företag, idrottsföreningar, institutioner och kyrkor med ledarskapsträning och utbildningsfrågor och med motivationsteori, som handlar om vad som får människor att vilja engagera sig.

Att de gamla folkrörelseorganisationerna har problem med nyrekryteringen är en etablerad sanning. Var beror det på?
De har strategiska problem. De svarar inte längre mot människors behov och de slarvar med att förstå vad människor vill ha, säger Bertil.
Här gäller det att hjälpa organisationerna att förnya sig och att börja utgå från medlemmarnas behov. Och att arbeta med hur man motiverar människor till ideellt engagemang.
Ett exempel är religiösa samfund. Begrepp som synd och skuld ligger inte på ytan hos människor i dag, även om de kanske finns där längre in.
I stället handlar frågorna om meningen med livet.
Bertil är uppvuxen i Kina. Hans föräldrar var missionärer och de bodde i Kina till dess att Bertil var tio år. Familjen lämnade landet 1939 och kunde sedan inte återvända på grund av den kommunistiska regimen.
Många missionärsbarn blir själva missionärer, och visst har tankarna funnits även hos Bertil. Men så blev det inte och istället utbildade han sig till folkskolelärare. Innan Bertil började arbeta som konsult arbetade han i många år med personal- och organisationsfrågor samt affärsutveckling på olika företag.

Bertil menar att ideella organisationer och näringslivet skulle kunna lära en del av varandra. Näringslivet arbetar inte tillräckligt tydligt med kulturella begrepp. Exempel är en del företagsfusioner som slutar väldigt illa på grund av att man inte tagit hänsyn till företagens olika kulturer. Ideella organisationer däremot månar ofta i allt för hög grad om olika sammanhangs kulturella särart.
Ett exempel på det är Knutby och de stora pingstförsamlingarna, där man länge sett olika signaler, men inte ingripit, menar Bertil.
Andra saker som företag skulle kunna lära av ideella organisationer är att det fungerar dåligt att styra med makt.
Det kan funka på kort sikt med de kortsiktiga lönsamhetskraven, men på lång sikt går det inte att köra över folk och sådant vet man inom ideella organisationer.

Att Bertil och hans hustru Kerstin flyttade till Nyköping var ingen slump. De har haft sommarstuga i Stjärnholmstrakten i 25 år, och trivs med Nyköping som stad och inte minst med skärgården. Tidigare hade de också segelbåt.
Förutom engagemanget i Hjortensbergskyrkan och en ordförandepost för Ledarinstitutet där han tidigare arbetat, är Bertil mycket förtjust i att läsa. Det blir mycket tidningar, men också teologisk litteratur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om