Indragen sjukpenning trots intyg från läkare

Hårdare tag väntar de sörmlänningar som är sjukskrivna. Läkarnas sjukintyg granskas noggrannare. Under sista halvåret 2003 fick 28 sörmlänningar sjukpenningen indragen trots läkarintyg som sade att de inte klarade att jobba.

Övrigt2004-02-08 22:39
Bakgrunden till att försäkringskassorna blivit hårdare i sina bedömningar är att regeringen sagt att något radikalt måste göras för att komma åt kostnaderna för sjukskrivningarna. Regeringens mål är att fram till 2008 halvera antalet sjukskrivna. Det betyder att av dagens cirka 305 000 sjukskrivna ska 150 000 vara tillbaka i arbete inom fyra år.
På försäkringskassan i Sörmland har man en handlingsplan för att få ned sjuktalen.
Huvudavsikten är egentligen inte att få ned sjuktalen utan snarare att det blir riktiga bedömningar av rätten till sjukpenning, säger Kristina Ekman på Försäkringskassans kvalitets- och utvecklingsenhet.
Vi granskar alla läkarintyg som kommer in. Om det föreligger några tveksamheter får vår försäkringsläkare göra en bedömning eller ta kontakt med den behandlande läkaren för en bedömning.
Samma sak gäller den som redan är långtidssjukskriven. Varje gång ett intyg som förlänger sjukskrivningen kommer ska en särskild granskning göras.
Försäkringskassans läkare ska utifrån de handlingar som finns göra en fördjupad bedömning av patientens hälsa. Oftast kommer försäkringsläkaren fram till samma bedömning som den doktor som skrivit sjukintyget. Men ibland kommer han/hon fram till en annan åsikt, säger Kristina Ekman.
Försäkringsläkarens slutsats kan innebära att patienten bedöms kunna arbeta. Patienten får då sin sjukpenning helt eller delvis indragen. Det sker i så fall efter samtal med patienten med omedelbar verkan.
Patienten kan överklaga ärendet men fram tills det nya beslutet kommer utbetalas ingen sjukpenning. Skulle överklagandet ändra beslutet kommer pengarna i stället retroaktivt, säger Kristina Ekman.
Kristina Ekman betonar att det egentligen inte införts några skärpta regler för vem som har rätt till sjukpenning.
Skillnaden är att lagen om sjukförsäkring tillämpas mer noggrannt. Många lever i villfarelsen att ett sjukintyg från läkaren är en garanti för att få sjukpenning. Men så är det faktiskt inte, säger Kristina Ekman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om