I fredags presenterades kommunens förslag till översiktsplan för hur kommunen ska utvecklas fram till år 2050 vad gäller byggande, natur- och friluftsområden.
Ett starkt skäl till att många som flyttar in i kommunen är närheten till naturen med allt vad den erbjuder i form av rekreation och kulturmiljö, menar 32-årige Adam Adobati som flyttat till Gnesta med sin familj tack vare pendlingsmöjligheter samt naturen.
– Jag tycker väldigt mycket om det sörmländska landskapet. Här finns en vacker natur med kuperad terräng och unika herrgårdsmiljöer. Vi har även ett ansvar att bevara och skydda dessa i vissa fall, säger Adam som är utbildad biolog.
Han har lämnat ett medborgarförslag om att kommunen bör ta fram en strategi för skyltning av promenadstigar och cykelbanor, med informationstavlor om natur- och kulturmiljön i området.
– Ett bra sätt för och undvika att göra politik av frågan är att göra det nu i samband med översiktsplanen och den expansiva byggfasen. En natur- och kulturstig som visar på unika värden skulle innebär en win-win- effekt för alla.
– Ett promenadstråk med skyltning i Österkärv- Vackerby hage/gård - Frönäs och kanske även knyta samman det med den nya cykelbanan mot Södertuna skulle kunna innebära att området inte bara favoriseras för tung biltrafik.
Det finns även goda exempel på att kommunen tagit steg i denna riktning som skylten om blomsterängen vid korsningen Västra Storgatan - Helenebergsgatan, menar Adam.
Han säger även att flera av de byggexploateringar som sker i dag ofta görs på gammal betes- och åkermark i tätortsområden.
– Något som kan innebära risker eftersom jordbrukslandskapet är en förutsättning för försörjningen av de ekosystemtjänster som vi behöver i vår vardag. Här i Gnesta finns även unika biotoper.
Träd och parker behövs även för att bevara många av de unika arter som finns och som kommunen även förbundit oss att följa genom art- och habitatdirektiv, avslutar Adam.