Inga etanolbilar i miljökommunen

I Trosa kommuns bilpark finns inte ett enda fordon som drivs med alternativa drivmedel. Detta trots att kommunen i tio år har varit ekokommun. Kommunekolog Karl-Axel Andersson är inte nöjd.

Övrigt2004-04-09 22:13
I dag kan flera biltillverkare leverera bilar som tar sig fram på annat än med bensin och diesel. El, etanol eller en kombination av de båda är inte ovanliga drivmedel för moderna miljöbilar.
I ekokommunen Trosa rullar däremot endast gamla vanliga bensinbilar. Flest fordon finns inom vård- och omsorgsverksamheten. Där kör personalen omkring i sex stycken Volkswagenbilar.

Nej, det är inga ekobilar utan vanliga bilar som tankas med 95-oktanig bensin, säger Jeanette Sander, vård och omsorgschef i Trosa kommun.
Att Trosa bara leasar bensinbilar, trots att det i kommunens upphandlingsavtal finns klara riktlinjer om att miljöhänsyn ska tas vid samtliga inköp, är inget som gläder
kommunekolog Karl-Axel Andersson.
Vi borde kunna prestera bättre. Den som beställer något ska följa de regler som finns uppsatta, säger han.

Enligt Karl-Axel Andersson är det varje enhetschef som är ansvarig för de inköp som görs. För vård- och omsorg alltså Jeanette Sander. Men vid upphandlingen kom frågan om alternativa bränslen aldrig upp.
Jag har inte framfört det i alla fall. Nej, vi har inte diskuterat den frågan. Däremot har våra förare gått en utbildning i ekokörning i syfte att bland annat få ned bensinförbrukningen, säger hon.

Själva upphandlingen sköter inte Trosa kommun. Där får man hjälp från Oxelösunds kommun och förra gången det skulle skrivas kontrakt på bilar följde Trosa med när Nyköping utformade ett avtal, enligt Jeanette Sander.
Så kan det mycket väl vara, enligt Karl-Axel Andersson, men det är ändå varje enhetschef som har att följa kommunens miljöpolicy så långt det är möjligt.
Jag har själv ingen delaktighet i upphandlingen av vård- och omsorgs bilar. Jag ser heller inte alla beslut som tas i kommunen, säger han.

Efter sommaren är det dags för en ny upphandling av fordon till vård och omsorg.
De sex bilarna är då tre år gamla.
Jag vet inte om man kan ställa högre krav då, kommunens nya ekologi- och folkhälsonämnd vill ju vara remissinstans, säger Jeanette Sander.
Någon remissinstans får dock nämnden inte vara. Detta beslutade kommunstyrelsen tidigt i våras.

Alla kommunala frågor kan inte gå via ekologi- och folkhälsonämnden eller kommunekologen.
Det är naturligt att frågan om alternativa drivmedel kommer upp vid nästa upphandling och när vår funktion avslagits så hamnar ju ansvaret ännu tydligare på enhetscheferna, säger Karl-Axel Andersson.
Fredrik Gustavsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om