I Oxelösund finns sju kommunala förskolor och tre förskolechefer. Defne Carlfjord är den mest rutinerade av de tre, så hon blir den som får uttala sig.
– Vi har våra rutiner kring all sorts av smittospridning. Det handlar om handtvättning, byte av sängkläder, toalettrutiner och så vidare, säger hon.
Hon menar att magsjukeutbrott är en annan sak, eftersom det har självklara symtom.
– Då ombeds föräldrar vara hemma extra tid med barnen och vi tvättar bland annat leksaker som barnet kan ha varit i kontakt med. Det är svårare med RS, för oftast vet man ju inte att det är det som barnet har, säger Defne Carlfjord.
Hon poängterar att hon tar extra hänsyn till känsliga barn:
– Då skulle jag informera föräldrarna om det, så att de kan välja om barnet ska gå på förskolan eller inte.
Inte heller de kommunala förskolorna i Nyköping hanterar RS-virus på något speciellt sätt.
– Är det skarpt läge, det vill säga att vi märker att smittspridningen är eller riskerar att vara särskilt stor, är pedagogerna särskilt delaktiga och noggranna när barnen tvättar händerna, meddelar Linda Uller, som är tillförordnad utbildningschef vid Nyköpings kommun.
I övrigt är pedagogerna i Nyköping noga med egen handhygien och använder handsprit. Bord och handtag torkas regelbundet med desinfektionsmedel.
– Vi har inte märkt av RS-viruset i någon större omfattning, inget fall har rapporterats vidare till mig centralt och ingen av de förskolor jag varit i kontakt med har något barn som drabbats, säger Linda Uller.