Ingen brist på blod – tack vare missförstånd

Blodet har strömmat i Nyköping – på sjukhuset. Nyköpingsborna har varit givmilda med sitt blod på sistone – kanske på grund av ett missförstånd. Folk har gått man ur huse, säger Maj-Lis Göransson, ansvarig för länets blodförsörjning.

Övrigt2018-01-13 12:00

Kring årsskiftet kommer ofta en utmaning för landets blodcentraler. När många reser bort kring jul och nyår är det ofta svårt att få tag på blodgivare och dessutom är blodcentralerna stängda under röda dagar.

Inför den här julen led flera blodcentraler i landet brist på blod. Invånarna i Stockholm, Göteborg och Skåne uppmanades via sociala medier och sms att komma förbi och dela med sig av varan, vilket bland annat SVT Nyheter rapporterade om.

Även i Sörmland, som inte led samma brist, strömmade givarna till. Maj-Lis Göransson, biomedicinsk analytiker, är ansvarig för blodförsörjningen i länet. Hon är glatt överraskad över sörmlänningarnas frikostighet.

– Det har fungerat hur bra som helst, det är jättemånga som har kommit och gett blod, både i Nyköping och i Katrineholm har vi legat på samma nivå som i vanliga fall, säger Maj-Lis Göransson.

Vad är en normal nivå för er, rent volymmässigt?

– För alla blodgrupper sammanlagt ska det ligga på omkring 300 påsar framåt slutet av varje vecka. I början av den här veckan hade vi redan fått in 278 påsar, så vi har verkligen inga problem på den här fronten, säger Maj-Lis Göransson när SN pratar med henne under första veckan i januari.

Hon tror att sörmlänningarnas blodgenerositet under julhelgen bottnade i ett missförstånd.

– Ja, man har ju gått ut i tidningarna och förklarat att det råder blodbrist i Västmanland, och jag tror att vissa kan ha missförstått det och trott det var vi i Sörmland som led brist. Och då har de gått man ur huse gett blod, säger Maj-Lis Göransson.

Allting har dock inte varit frid och fröjd. Vad som de facto har saknats under jul- och nyårshelgen är blodplättar, som i hög grad har gått åt på Victoriaenheten i Eskilstuna, där bland annat cancerpatienter behandlas. Men detta har man löst genom att ta hjälp av blodcentraler utanför länet.

– Det är inte för att vi inte har haft några givare, våra tappningstider har varit fulla. Men åtgången har varit så pass stor att vi har behövt be om extra resurser, och så kan det ju vara ibland, säger Maj-Lis Göransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!