Ingen gräns mellan konst och hantverk

Övrigt2003-08-08 20:19
Anne Elina Turunen, en av systrarna bakom galleriet, visar prov på sin dekomålning. På en barnstol illustreras i olika steg hur ådring går till.
Vi vill inte bara ha en utställning av vackra verk, vi vill visa bakgrunden också, säger Anne Elina Turunen.
Både Lotta Pellikka Bucht, Mölnbo, och Birgitta Hagnell-Lindén, Laxne, arbetar i textil, men ställer ut mycket olika hantverk. Lotta Pellikka Bucht visar virkade smycken. Brudkronor, tiaror, örhängen, med mera, virkade med den minsta nål är värdiga en sagoprinsessa.

Fyra år heter en stor gobeläng i mustiga färger. Intill väven hänger förlagan. Birgitta Hagnell-Lindéns son Olof målade akvarellen som fyraåring på sextiotalet och därav namnet. Birgitta Hagnell-Lindén har också gjort kollekthåvar och en mässhake på beställning av stiftet i Västerås. Och på senare tid har screentryck blivit ett intresse.
Jag hämtar inspiration från 50- och 60-talen. Mycket har kommit tillbaka, även inom konsthantverk. Det vi höll på med då bär unga nu. Det känns fantastiskt! säger Birgitta Hagnell-Lindén.

Enda utbölingen är Mårten Åhsberg från Stockholm. Konstverk med intarsiatekning representerar honom på utställningen men han är inte främmande för att arbeta både i textil och med måleri.
Jag vill göra något mer modernt av gamla hantverkstekniker.
Mycket fiskar och traditionella mönster, hämtade från Tonga-öarna. Det gäller att hitta ögonen, frökapslarna förklarar han. Alla tänkbara träslag används till inläggen.
Jag använder allt, blandar och ger. Jag brukar leta material överallt, även i gamla möbler, säger Mårten Åhsberg.
Besökare på utställningen kan delta i lotteriet som alla utställare skänker något verk till istället för att ge provision till galleriet. Anne Elina Turunen har redan lämnat sitt bidrag, en skål på fot av porfyr. En illusion, förstås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!