Ingen ny dramaklass på Tessin
Det blir ingen ny estetisk dramaklass på Tessinskolan i Nyköping i höst. Intagningsnämnden ansåg att det var för få sökande. Men lärarna protesterar eftersom de inte fått ta del av beslutet.
Skolchef Erik Carlgren anser själv att det är lämpligt att informera dem som berörs av ett beslut innan det fattas.
Det tycker jag, men den här gången var det ett beslut som utbildningsutskottet fattade, där man tog hänsyn till hur många sökande det var till alla utbildningar.
I år hade dramalinjen få sökande. Tre hade sökt i första hand och åtta stycken i andra hand.
Men Mari-Louise Lorentzon tycker ändå att kommunen kunde ha väntat med beslutet.
I Södertälje hade de lika uselt med sökande. Men de hade is i magen och fick en full klass. Det var elever som kom in på sitt andra- och tredjehandsval, och elever som ändrade sig i sista minuten.
Mari-Louise Lorentzon hade också ett förslag om att låta IV-elever gå programmet, eftersom hon tror att många av dem skulle ha nytta av drama.
Vi diskuterade aldrig några alternativa lösningar, säger teaterlärare Lena Cevert. Eftersom dramalinjen är så ny är det viktigt att man ger den tid att komma igång. Det här hacket i utbildningen gör det svårt att få igång linjen igen till nästa höst.
Men Erik Carlgren anser ändå att kommunen satsar på drama.
Vi försöker att ha ett så stort utbud av linjer som det går, och drama finns ändå som tillval på flera linjer. Det kan vara en alternativ lösning för dem som är intresserade av teater.
Anledningen till att linjen har fått så få sökande tror Mari- Louise Lorentzon är att många inte vet att dramalinjen ger samma behörighet till högskolan som samhällsvetenskaplig och humanistisk linje.
Många tror att man måste komplettera ämnen efteråt, eller att dramalinjen bara är för dem som vill fortsätta inom teatern. Men även om man inte blir skådespelare så har man stor nytta av att lära sig stå på scen och att agera framför andra. Många växer och får mer självförtroende av utbildningen.
Dramalinjen är treårig och påminner om samhällsvetenskaplig linje. Men en del av samhällskunskapen går bort till förmån för teaterämnena, som är ungefär sex timmar i veckan.
Många tycker att det är osäkert att välja en estetisk linje, och väljer en linje som ger en säkrare framtid. Men säkerheten måste ju finnas i det man tycker om, säger Bodil Persson som går i dramaettan.
Anna Petersson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!