Ingen plats för vågspel

Övrigt2012-10-20 05:00

I veckan föll domen över Oxelösundspolitikernas försök att vända nordanvindarna i kommunens ekonomi. Men det blev ett iskallt halvårsbesked från revisorerna på kommunfullmäktige. Budgetdisciplinen är fortsatt "mycket dålig" och föreslagna besparingar skjuter bara problem på framtiden – mot ett 2013 som väntas bli ett riktigt vargaår, löd kommunrevisor Agneta Rönns sågning. Situationen är allvarlig och instabil och politikerna måste ta större ansvar, mullrade ekonomichefen Magnus Pettersson. Citaten var desamma för ett år sedan då jag var på mitt första kommunfullmäktige i Oxelösund.

De mest förbluffande siffrorna gäller missbruksvården. Den kostar i snitt 1 809 kronor per kommuninvånare, att jämföra med rikssnittet på 473 kronor, enligt Agneta Rönn. Vi har dragit ner men vi vet ändå inte varför det blivit så dyrt, sa kommunalrådet Catharina Fredriksson (S), och tillade att kommunchefen ska försöka ta reda på svaret.

Stöd och hjälp till missbrukare måste räknas till en av kommunens absoluta kärnverksamheter. Oron kring vad som skulle hända efter att Vuxencentrum/Unga män (V/U) lades ned i våras har varit stor bland besökare och personal. Nu ingår missbruksvården i det mer individanpassade så kallade sysselsättningsspåret. Förhoppningen är att det ska bli billigare – och bättre.

Det är viktigt att den nya ordningen ger minst lika bra stöd och hjälp som V/U gjorde. Därför är det tyvärr inte läge att satsa på det spännande vågkraftsprojekt som ska visa att "kommunen står på tå", som miljöpartisten Björn Johansson uttrycker det.

Visst är det sant att även krisande kommuner måste ha visioner. Men vågkraftstekniken befinner sig i sin linda och är en riskinvestering utifrån Oxelösunds ekonomiska situation. Att satsa på våghalsiga profileringsprojekt vore ett svek mot de medborgare som behöver kommunen allra mest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om