Ingen skyddsjakt efter vargangreppet

LRF vittnar om ett massivt stöd från bygd och grannar efter vargangreppet på Molstaberg tidigare i veckan. Men någon skyddsjakt ser det inte ut att bli, åtminstone inte på länsstyrelsens initiativ.

Övrigt2018-05-04 14:30

Efter vargangreppet på onsdagskvällen har grannarna kring Molstaberg har slutit upp för att hjälpa familjen som driver gården. Det berättar Carl Aschan, regionchef på LRF Mälardalen och anhörig till familjen.

– Stödet från bygden och grannarna har varit fantastiskt fint, folk är så snälla. Några skänkte 20 balar foder, och i dag kommer det en elfirma hit och hjälper oss att bygga färdigt staketet helt gratis, säger han.

Hagen där varg tog sig in var till omkring 80 procent omgärdat av så kallat rovdjursavvisande stängsel, som ska hålla vargen borta. Arbetet har pågått sedan angreppen 2015 och 2016, och skulle vara klart till sommaren.

Länsstyrelsen i Stockholm har meddelat Molstaberg att man inte kommer att fatta något beslut om skyddsjakt efter angreppet i veckan.

– De vill att vi ska söka om skyddsjakt, men vi vet ju med erfarenhet av tolv attacker att det är meningslöst. De kommer bara säga nej eftersom stängslet inte är färdigt, säger Carl Aschan, som är märkbart irriterad på länsstyrelsen i Stockholm.

Jonas Johansson, kommunikationschef på länsstyrelsen i Stockholm, bekräftar att myndigheten inte kommer att fatta beslut om skyddsjakt, men vill inte kommentera de frostiga relationerna med Molstaberg.

– Jag upplever att den dialog vi har nu fungerar bra. Jag har all förståelse för att det är en utomordentligt traumatisk upplevelse att få sina får rivna på det här sättet. Bedömningen nu är att det inte finns några förutsättningar för länsstyrelsen att ta beslut om skyddsjakt, men det är ytterst sällan det görs över huvud taget, säger han.

Efter det senaste vargangreppet funderar nu familjen, som har blivit av med omkring 140 får de senaste tre åren, på att lägga ner verksamheten.

– Det här har hållit på i tre år och de har haft ett helvete. Angreppen kommer inte sluta för att ett rovdjursavvisande stängsel kommer upp, det är en utopi, säger Carl Aschan.

Varför har just Molstaberg drabbats så hårt av vargen, tror du?

– Molstaberg har Stockholms läns största lammproduktion med närmare 1 000 djur, en normal besättningen består av 30 djur. Myndigheterna är inte vana vid att hantera så stora produktioner. Till det har vi ett vargrevir, för vargen är det här ett smörgårdsbord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om