Under förra veckan utförde miljökontoret en oanmäld inspektion av ett matställe i Trosa kommun. Syftet var att kontrollera om livsmedelsföretaget uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Miljökontoret påträffade en rad brister som måste åtgärdas för att den aktuella restaurangen inte ska riskera sanktioner.
Bland punkterna som Miljökontoret slog ned på, i samband med att rötmånaden inleddes, märks:
• Termometer saknades på anläggningen och ingen temperatur mäts vid tillagning.
• Tvål saknades på personaltoaletten, där det även förvarades avfall.
• Avfall förvarades även där oförpackade livsmedel hanteras.
• Lokalen där oförpackade livsmedel hanteras var belamrad med smutstvätt och tomma behållare.
• Oförpackad ost hanterades på ett icke hygieniskt sätt bredvid diskutrymmet.
• Oxfilé, fetaost och buffelmozzarella fanns på menyn. Men varken livsmedlen, följesedel eller faktura för dessa kunde uppvisas.
• Det fanns krabba på menyn men som i själva verket bestod av crabfish, en pressad fiskmassa som inte innehåller någon krabba. Parmaskinkan på menyn visade sig vara prosciutto crudo. Enligt Miljökontoret är detta "vilseledande för gästerna."
Om några veckor kommer ett uppföljande besök att genomföras.