Ingen vill ta ansvar för radion i Gnesta

Lokalradion kallas den för, radio Sörmland. Ändå går den inte att höra i Gnesta och flera andra platser i just Sörmland. Vi har jobbat med den här frågan i 20 år, säger Marcella Simms, kanalchef på Radio Sörmland.

Övrigt2004-08-01 23:31
Radioskuggan gäller även riksradions kanaler, om än inte i samma utsträckning. På Sveriges radio (SR) är de helt med på noterna att det borde gå att lyssna på radio sex mil från Stockholm utan problem.
Du har ju helt rätt. Det är helt galet att det inte fungerar. Det är 2004 och ungarna skickar rörliga bilder på mobilen och så är det jättedålig radiomottagning i Gnesta, säger Leif Eriksson, informationsansvarig.

SR är skyldig att se till att 99,8 procent av alla hushåll nås av dess sändningar. Däremot är det nätoperatören Teracom som har ansvaret för att sändarnätet ska fungera, enligt avtal med SR. På Teracoms hemsida står skrivet att företaget ... erbjuder och garanterar distribution av television, radio och kommunikation till alla i Sverige.
Trots detta kommer problemen i Gnesta inte som en överraskning för Lennart Ivarsson, tillförordnad informationsansvarig på Teracom.

Vi har känt till det länge. Och det är väl inte okej när folk har svårt att lyssna på radio. Men så illa kan det väl inte vara för då skulle SR ringt upp oss och meddelat att de inte är nöjda med vårt arbete.
Något som har gjorts i många år enligt Marcella Simms på Radio Sörmland. Problemen med mottagningen i bland annat Gnesta är en av de viktigaste frågorna i hennes arbete.

Det är ett förödande konkurrensläge att inte kunna nå ut. Det är meningslöst att lägga ner kvalitetsarbete på våra sändningar om vi inte hörs.
Vem är då ansvarig för att Gnestaborna ska kunna lyssna på radio?
Kulturminister Marita Ulvskog i slutändan kanske. I december förra året ställde riksdagsledamoten Liselott Hag-
berg (fp) en fråga till kulturministern om just Gnestas radioskugga.

Svaret hon fick var att nätet är fullt utbyggt, men att det är viktigt att SR görs medvetet om de eventuella problem som finns.
Filippa Arvas Olsson, departementssekreterare på kulturdepartementets medieenhet, säger att under tillståndsperioden är det styrelsen i SR som har ansvaret.
Sveriges radio kan ju stämma Teracom för avtalsbrott om de anser att de inte uppfyller villkoret att nå ut till 99,8 procent av befolkningen, säger hon.
Och varför SR inte har gjort det kan bara utvecklingsdirektören Jan Engdahl svara på och han är på semester och går inte att nå.
Annika Clemens
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!