Inget är hugget i sten enligt chefen

Några patienter har avbrutit behandlingen. Några fortsätter i annat landsting. Men något strömhopp från allergivaccinationen har verksamhetsflytten inte medfört.

Övrigt2017-05-22 05:29

Det uppger Ann-Katrin Hansson, som är chef för infektions- och lungkliniken i Sörmland. Den ansvarar för landstingets specialiserade allergiverksamhet för vuxna.

Kliniken har rekommenderat sina patienter i Katrineholm och Nyköping att slutföra behandlingarna i Eskilstuna. Några få har valt motsatsen.

– Jag vet att några i Nyköping har valt Norrköping i stället. Några har hoppat av. Om de slutat helt eller får vaccinationer någon annanstans vet jag inte.

Hansson beklagar förändringen och hur den kan uppfattas.

– Det vore självklart mycket enklare för patienterna om vi kunde erbjuda vaccination på alla tre sjukhusen. Den möjligheten har vi inte nu, men skulle situationen förändras är vi inte främmande för en förändring.

Problemet är bristen på allergologer. Den är inte unik för Sörmland.

– Det finns bara ett 70-tal i landet och flera arbetar kvar efter pensionsåldern.

Så är fallet även i Sörmland, där en allergolog tjänstgör en dag i veckan. Läkarna på sjukhusen i västra och östra länsdelarna är inte specialutbildade inom allergisjukdomar.

När klinikens specialistläkare har mottagning på ett sjukhus i stället för på tre, kan fler sörmlänningar erbjudas mottagningsbesök trots de begränsade resurserna, menar Hansson.

Koncentrationen till Mälarsjukhuset innebär att allergivaccinationen där fördubblas.

– Allergisköterskorna i Eskilstuna tar nu emot patienter fler dagar i veckan än tidigare. Sedan kan behandlingen inte påbörjas när som helst, till exempel inte i den allergiexplosiva period vi är inne i nu. En del av de patienter som nu köar gör det för att de måste invänta hösten, konstaterar Ann-Katrin Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om