Inget åtal för giftdumpningen i Sjösa
Ingen kommer att åtalas för dumpningen av gifttunnor i Sjösa gruvor. Åklagaren har beslutat lägga ned förundersökningen. Reglerna är inte helt glasklara, men jag bedömer att brottet är preskriberat, säger miljöåklagare Christer Pettersson.
Dumpningen polisanmäldes och åklagaren inledde en förundersökning för att se om något brott begåtts och om någon skulle kunna ställas till ansvar. Men nu har alltså miljöåklagaren kommit fram till att brottet är för gammalt och inte kan betraktas som ett pågående miljöbrott eftersom det inte handlar om att bolaget velat förvara tunnorna.
Det är jämförbart med nedskräpning. Då ska man räkna preskriptionstiden från tidpunkten då man gjorde sig kvitt tunnorna, säger miljöåklagare Christer Pettersson.
Han säger dock att fallet inte är helt enkelt. Handlar det om gifttunnor som ligger nedgrävda kan brottet uppstå när giftet börjar läcka ut.
Men om något är oklart ska man agera till den misstänktes fördel, säger Pettersson.
Tunnorna dumpades för 20 30 år sedan, preskriptionstiden för miljöbrott är fem år.
Allmänt kan man tycka att det vore egendomligt om man skulle straffas för något som hände för så länge sedan, tycker Christer Pettersson.
Tunnorna grävdes ner av Sjösa AB som använde impregneringsvätskan vid Sjösasågen. Dumpningen polisanmäldes av Nyköpings kommun och länsstyrelsen. I Sjösa-
gruvan har tunnorna rostat sönder, där tippades också stora mängder impregnerad bark från Sjösasågen. Arsenikbehandlingen av trä startade 1964 och processen pågick i 20 år.
Det här beslutet innebär att Sjösaärendet är avskrivet för vår del, säger Christer Pettersson.
Ann-Katrin Drevfjäll
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!