Inget ras att vara rädd för

Övrigt2012-12-18 05:00

Olyckskorparna som började kraxa för ett par år sedan fick rätt: Svenska studieavgifter för icke-europeiska studenter har gjort att färre kommer hit för att plugga, visar nya siffror från Högskoleverket. Gratisbiljetten för studenter från andra världsdelar försvann inför hösten 2011, och redan inför terminsstarten visade statistiken att de utländska studenterna svek.

Flykten skadar de svenska lärosätena – det internationella utbytet behövs för att skapa en kreativ och korsbefruktande studie- och forskningsmiljö, var vänsterfalangens respons på utbildningsminister Jan Björklunds nya avgift.

Men kanske är det inte så illa. Det svenska utbildningssystemet ska inte vara någon slasktratt som tar emot studenter, doktorander och forskare för att gratis är gott. Vi vill ha hit de allra bästa och de som söker sig hit ska göra så för att våra utbildningar är i världsklass. På så vis kommer de svenska lärosätena och studenterna att få utbyte av de skarpaste hjärnorna.

Kvalitet ska gå före kvalitet och det finns inget egenvärde i att många ska plugga i Sverige för att det är gratis. Det här läsåret studerar 38 000 utländska studenter i Sverige, att jämföra med nästan 47 000 året innan då utbildningen var gratis. Droppet bör inte förvåna och nu gäller det att ha is i magen. Regeringens massiva forskningsbudget från i höstas tar sikte på elit och excellens, välkommet nog näst intill antitesen till den gamla rödgröna regeringens utbildningspolitik då det begav sig.

Innan studieavgiften infördes 2011 var söktrycket från utlandet massivt. Nu när vi inte konkurrerar med billighet kommer efterfrågan att bero på kvaliteten, och det är precis så det ska vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om