Den barnfamilj som har fått besked om att de ska vräkas från sin lägenhet i början av maj hyr av Kustbostäder. Bostadsbolagets vd Per Koman Alm berättar att Kustbostäder inte går in på enskilda ärenden, men kan svara generellt på vad som gäller när hyresgäster kommer efter med hyran.
– Gången är sådan att ärendet skickas till inkasso cirka elva dagar efter att hyresgästen inte har betalat hyran. Inkassoföretaget skickar då ett krav på att hyran skall betalas. I nästan samtliga fall betalas hyran efter denna påstötning och ibland löser vi det även med en avbetalningsplan. Om ärendet ändå går vidare hamnar det hos Kronofogden som kontaktar hyresgästen och ger denne möjlighet att betala hyresskulden, innan en eventuell avhysning blir aktuell. Om det finns barn i hushållet blir även socialtjänsten inkopplad, säger han.
Enligt Koman Alm är de två vanligaste sätten att hyresgäster blir avhysta att de inte betalat hyran eller att de utgjort en störning för sina grannar.
– Men man har en stor grundtrygghet som hyresgäst. Det räcker inte att vi säger att det ska ha skett en störning, det ska göras av grannarna också, säger Koman Alm.
Hos Kustbostäder får blivande hyresgäster inte ha någon betalningsanmärkning eller hyresskuld. Vid mindre betalningsanmärkningar tas dock en ny kontroll för att inte någon miss med en enskild tillfällig skuld skall vara avgörande. Per Koman Alm tror inte att Kustbostäders krav skiljer sig åt från andra hyresvärdar.
Hur vanligt är det att en hyresgäst blir vräkt?
– Det är ovanligt och handlar om cirka två ärenden per år och antalet har inte ökat de senaste åren. Risk för avhysning skapar alltid en stor oro hos hyresgästen, men i de flesta fallen har vi kunnat lösa så hyresgästen kan bo kvar.
En tuffare bostadsmarknad med brist på hyresrätter och högre priser för att köpa ett eget boende påverkar.
– När det inte är lika lätt att hitta en ny lägenhet, tror jag att folk är försiktigare och jobbar mer för att inte hamna i en sådan situation, säger Koman Alm.