Insekternas vän äntligen klar med sin drömbok

Där andra ser ett läskigt kryp ser konstnären Göte Göransson fascinerande personligheter. Sedan barnsben har han varit oerhört intresserad av insekter. I veckan kommer boken "Mina insektsvandringar" som är en kärleksförklaring till de allra minsta krypen i vår natur.

Övrigt2001-06-06 08:25
När Göte Göransson var nio år berättade han för sin mamma att han skulle göra en stor bok om insekter.
_ Fast det tog 70 år innan det blev verklighet av den där boken. Ha, ha, flinar Göte Göransson där han sitter i ateljén hemma i Lötens gamla skola och bläddrar bland insektsteckningarna.
För även om intresset för steklar, sandbin och snyltflugor funnits där alltid så har Göte Göransson ägnat arbetslivet åt annat än insekter. Han har illustrerat mängder av skolböcker, ritat westernserier och givit ut tjocka storsäljare om Gustav Vasa, Gustav II Adolf och Karolinerna.
_ Det är ju alldeles galet. Det var ju insekter jag ville hålla på med egentligen, skrockar Göte.
För fyra år sedan bestämde han sig för att insektsboken _ den stora drömmen från barndomen _ ändå skulle bli sann. Och i veckan kommer den ut. 241 sidor med detaljerat tecknade småkryp. En minituös kärleksförklaring till de myror, skalbaggar och flugor som de flesta av oss bara vill slå ihjäl.
_ Jag vill få folk intresserade av insekternas fantastiska värld, särskilt unga människor, förklarar Göte som själv tycker att naturen är överväldigande i sin storhet och skönhet.
Och visst blir man fascinerad av denna uppförstorade värld av skira vingar, enorma facettögon och långa känselspröt. Göte har fångat alltihop med nästan dåraktig noggrannhet. Varje hår har räknats i mikroskop. Ingen detalj saknas.
_ Ja, det är många som har kallat mig för petgubbe genom åren. Ha, ha.
Men det är inte bara insekternas yttre som fascinerar. Än mer entusiastisk är han när han beskriver krypens egenskaper och vanor. För Göte är varje insekt en personlighet och han kan ligga vid fotbollsplanen i Aspa och titta på sandbin och torngräshoppor i timmar. Mest förtjust är han i tapetserarbiet.
_ De är truliga små figurer som påminner om enmotoriga flygplan. En gång skojade jag med ett sånt där bi och la ett blad framför hennes hål när hon kom tillbaks med byggmaterial. Men riktigt såg hur hon småsvor när hon inte hittade hem, säger Göte och kryper halvvägs ner på golvet i sin iver att gestalta ett frustrerat bi.
Sandsteklar är en annan favorit.
_ De är facinerande eftersom de tittar tillbaks på en och undrar vad man är för sorts typ när man iakttar dem.
Även om Göte gillar att betrakta insekterna i deras vardag så måste han ta hem dem till ateljén för att kunna lägga dem under mikroskopet. Men som den store insektsvän han är försöker han att inte skada dem.
_ En gång fick vi ta bilen och köra iväg med en trumslagare eftersom Göte ville att den skulle komma tillbaks till sitt ursprungliga revir, minns Götes hustru Gunilla Ståhle.
Göte skrattar och förklarar sig:
_ Men det är klart att den ville tillbaks till sina vänner och sin familj.
Entusiastiskt berättar Göte om sina möten med olika insekter. Han rabblar latinska namn, talar om sandbinas lurviga lår och beskriver den 6 millimeter långa parasitstekeln som "oerhört elegant". Det är ingen tvekan om att han är lycklig över att insektsboken äntligen blivit verklighet.
_ Fast egentligen hade jag kunnat göra 100 böcker till. Det finns ju över 25^000 insektsarter här i Sverige, säger denne oförtröttlige konstnär som fyllde 80 år i våras.
_ Helst skulle jag vilja göra en bok om varje insektsordning men jag vet ju att det är omöjligt. Tiden räcker inte till. De år jag har kvar ska jag försöka ägna åt sådant som jag verkligen älskar att göra.
En hjärtinfarkt fick nyligen Göte att bli än mer övertygad om att livet handlar om att vara i harmoni och verkligen engagera sig i det man gör i varje sekund. Själv hamnar han i ett nästan meditativt tillstånd när han är ute i naturen eller tecknar sina skalbaggsvingar.
_ Jag märker inte att tiden går, men det känns i kroppen efteråt att jag varit still flera timmar. Ju äldre jag blir, desto svårare är det att komma upp på marken när man väl kommit ner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!