– Det är ett perifert område för Trotabs verksamhet, men det är viktigt att ha koll på den här biten. Även om inte så många jobbar med det, är det ett farligt arbete, säger Pernilla Bergman, inspektör på Arbetsmiljöverket.
Arbete med manuell motoravverkning innebär en hög risk för olyckstillbud. Arbetsmiljöverket inledde hösten 2012 ett arbete där inspektioner genomförs på företag som utför skogsbruk. Bland de utvalda företagen hittas Trosaföretaget Trotab, där en inspektion genomfördes i oktober. På Trotab jobbar de systematiskt med förbättringar i arbetsmiljön och ser ett besök av Arbetsmiljöverket som något positivt.
– Vi ser alltid sådant här arbete som väldigt nyttigt, säger Christoffer Eriksson, arbetschef för park och avfall på Trotab.
Han förklarar att de har riskinventering med personalen, där de går igenom alla områden som de arbetar inom. Personalen utbildas kontinuerligt i vad som gäller när olika maskiner används och alla gick en första hjälpen-utbildning förra året. Arbetsmiljöverket vill att arbetsgivare ska ha skriftliga rutiner som systematiskt säkerställer riskbedömningarna. Här ingår bland annat att företagen ska säkerställa anställdas kunskaper om riskerna och skyddsutrustning.
– Vi har lagt ner mycket energi på att utarbeta riskinventeringen. Det här är inga konstigheter och vi har varit förskonade från olyckor, säger Eriksson.
Arbetsmiljöverket noterade dock brister på Trotab som att det i vissa fall saknades fungerande bärsele med anordning för att snabbt kunna frigöra sig från en röjsåg. Rutiner för ensamarbete poängterades också.
– Bärselar har de flesta röjsågar, vi byter ut de utan successivt. Och alla har mobiltelefon, det har inte hänt att ingen har svarat, säger Eriksson.
Inspektör Pernilla Bergman är införstådd med att de anställda på Trosaföretaget oftast jobbar i parker och att ensamarbete inte varit så vanligt förekommande.
– Utifrån sin riskbedömning tycker vi att man ska ha en rutin, att man ska höra av sig till en person inom en viss tid när man jobbar ensam. Det kan faktiskt rädda liv, säger Bergman.
Inspektionerna i det här stadiet, där företaget ännu har tid på sig att åtgärda problemen, ska motivera dem till att agera i rätt riktning.
– De flesta har vanan att använda säkerhetsbälte när man kör bil. Man kan inte tänka, att man inte ska krocka. Det gäller att jobba förebyggande ifall att något händer. Då har företagen skapat förutsättningarna för att det ska gå så bra som möjligt, säger Bergman.
Arbetsmiljöverket kommer att göra ett återbesök i december för att kontrollera att bristerna åtgärdats.