Inspireras av konst i offentliga rum

I tre dagar uppmärksammar vi konstnärer ur personligt perspektiv. Erik Rören ville fortsätta sitt kulturella liv efter att ha flyttat från Amsterdam till Gnesta. Så startade han och frun Signe Johannessen Art Lab Gnesta.

Erik Rören

Erik Rören

Foto:

Övrigt2015-01-09 00:00

Det är mörkt i det stora tegelhuset som förr var ett bryggeri, elen håller nämligen på att dras om så Erik Rören tänder ljusen i en mässingskandelaber. Den stora byggnaden hyser internationella konstnärer, konstnärliga workshops för unga och konstutställningar. Och precis innan jul fick Erik och frun Signe som tillsammans driver Art Lab Gnesta kommunens pris för bästa ungdomsledare.

– Det var jättekul och ärofyllt att vi fick dela priset. Jag har ju inte en lika framträdande roll som Signe, men det här är en känsla av att bli sedd och en bekräftelse på att det man gör syns, säger Erik.

Berättelsen om kulturhuset börjar för sju år sedan när Erik blev pappa. Han och Signe ville bo på landet och flyttade till Gnesta från Amsterdam där de bott ett antal månader på utbyte från konsthögskolan i Oslo. Samtidigt ville de fortsätta sitt kulturella liv och drömmarna om att starta en verksamhet som den de driver i dag började ta form. Medan paret tittade på olika lokaler och lösningar kontaktades de av en Karl Schultz-Köln som också var konstnär. På sin ålders höst hade han inte hade några släktingar och hade läst om parets ansatser att starta upp något och ville hjälpa dem ekonomiskt.

Nu har Art Lab Gnesta varit i rullning i två år. Och att sysselsätta ungdomar har varit en viktig del av verksamheten.

– Det är kul att jobba med ungdomar för att visa att de kan vara delaktiga och påverka i kommunen.

Bland annat har Art Lab Gnesta samarbetat med en 8:e klass som fick utse Gnestas fulaste plats och sedan göra ett förslag på hur den skulle kunna göras snyggare. Det blev Trappgatan som förvandlades från mörk och murrig till färgglad där varje trappsteg fick ett eget utseende.

– Trappan har blivit väldigt uppskattad så det är otroligt kul.

Erik har utbildat sig i Oslo, Sydafrika och Amsterdam. Det som intresserar honom är främst offentlig konst och gränslandet mellan vad som är lagligt och olagligt.

– Samtidskonsten kan vara så trendkänslig och orolig, men graffiti är vad det är. Därför gillar jag den.

Och på Art Lab Gnesta har det blivit en hel del streetart genom olika projekt som ifrågasatt yttrandefrihet och sanering. Och så finns en öppen graffitivägg på baksidan.

– Vi har haft inspirationskvällar med graffiti. Det var kul för både äldre och yngre målare som tidigare varit ovetande om varandra möttes.

Vi går över gårdsplanen för att titta på väggen med sina tillfälliga konstverk. På gården ligger ett hus som tidigare inhyst konstnärer som får komma hit och bo och skapa. I huset spenderade Karl Schultz-Köln sina sista år i livet, mannen som gjorde den här platsen möjlig.

– Vi har inte ändrat på något där inne, så det är lite häftigt. Bor man där bor man med hans gamla böcker och grejer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om