"Inte alla får göra karriär vid 61"

Ingen dag är den andra lik när man jobbar som präst, i alla fall inte om man frågar Mikael Hirsch. Nu har han precis lämnat arbete och hem i Arboga för jobbet som ny driftchef på Stiftsgården Stjärnholm.

Övrigt2014-10-16 00:00

– Det finns karikatyrer av hur en präst ska vara och det är jag väldigt allergisk mot, säger Mikael Hirsch och slår ihop händerna, ler brett och vaggar fram och tillbaka för att illustrera. Han skrattar och blir sedan allvarlig igen. …

– Varje präst är präst på sitt sätt.

Mikaels pappa var präst - så var det någonting Mikael visste så var det han inte skulle gå i pappas fotspår. Men livet ville annorlunda. Och efter många år som kyrkoherde i Arbogabygdens församling tar yrkeslivet nu en bredare form när Mikael blir chef på Stiftsgården Stjärnhom. Där kommer han vara spindeln i nätet och sköta både det kyrkliga och det mer jordiska.

– Jag kände att det var nu eller aldrig, antingen skulle jag vara kvar på min gamla arbetsplats till pensionen eller ge det här en chans. Det är jätteroligt, inte alla får göra karriär vid 61.

Mikael har aldrig haft reglerad arbetstid och en den ena dagen är aldrig den andra lik, lite som hela livet egentligen. Och Mikael skulle aldrig vilja byta sin tillvaro mot en där arbetstider, fika och lunch går på rutin.

– Vissa behöver det inrutade livet, jag vill ha den här friheten. För mig har det varit en styrka så man kan stå ut med dagar som är mindre roliga än andra.

En annan fördel Mikael ser med jobbet är att han får möta så mycket människor.

– På Stjärnholm kommer jag möta både traditionellt kyrkliga och personer som är totalt nollställda inför kyrkan. Det handlar om att möta varje människa med värdighet och lyssna till vad var och en har för förväntningar.

Inte bara arbetsplatsen är ny utan även 20-talsvillan i Oxelösund dit Mikael och hustrun flyttade för ett par dagar sedan. Nu bor paret bland ännu ouppackade lådor. Inte minst de 100 bananlådor som rymmer Mikaels gedigna boksamling. Visst kommer han sakna arbetet och sina kollegor. Men i Oxelösund ser han fram emot att skaffa båt och komma ut och fiska.

– Lite tokig är man väl som flyttar, men barnen och min gamla mamma bor i Stockholm så vi får närmre till dem. Jag tror att det är viktigt att man alltid flyttar till och inte bara från någonting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om