‒Låt dörren stå vidöppen...när du klivit in kommer du att förstå du varför!
Anna Lindell sitter vid drejskivan hemma i sin verkstad på gården utanför Jönåker. Ett vitt puderlikt lager vilar över rummet och keramikern själv. Just nu är hon i full färd med att färdigställa de sista delarna i den stora leverans som snart ska avgå norrut, mot Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm.
Tallrikar, skålar, assietter och muggar är beställda, 150 exemplar av varje del för att vara exakt.
Värmen från den hårt arbetande brännugnen skrämmer effektivt minusgraderna utanför på flykt och vid drejskivan arbetas det intensivt. Lerklumpar förvandlas med van hand till rymliga skålar som sedan läggs på tork i väntan på att skröjbrännas inne i den heta ugnen. Därefter väntar sprutglasering innan en sista bränning på 1250 grader.
‒Jag har redan levererat 100 stycken av varje del som användes vid ett bröllop, nu gäller det att få resten klart före jul, säger Anna Lindell medan hon med van hand langar upp den färdiga skålen på torkplatsen.
Vid framtagandet av en order med restaurangkeramik handlar mycket om att hitta rätt känsla. Tingen ska vara en förlängning av maten och det restaurangen vill förmedla.
‒Man får göra flera besök, känna in atmosfär och miljö, bolla fram och tillbaka med kunden tills man hittar rätt. För Rosendals del blev det väldigt fint att använda vita och gröna färger då det passar väl in i trädgårdsmiljön och med alla växthus, säger Anna Lindell.
I ett hörn av verkstaden hemma på gården utanför Jönåker sitter Anette Öberg och slipar keramiken som är färdig i ugnarna. Att vara fler i verkstaden är sedan de första storordrarna för ett par år sedan en nödvändighet i leveransperioder.
‒Utan Anette och min son som också gärna hjälper till i perioder hade jag inte klarat det, säger Anna som själv jobbat mellan 8-10 timmar om dagen i verkstaden de senaste månaderna.
Någon vintervila blir det dock inte tal om för Anna Lindell. Planerna för 2018 är många, spännande och i flera fall fortfarande under konstruktion.
‒Och därmed är de fortfarande lite hemliga....! Jag har ett nytt spännande samarbete med Paul Svensson på Fotografiska men exakt vad det handlar om berättar vi mer om senare i vinter, säger Anna Lindell som även ser fram mot ett nytt koncept i företaget.
Verkstaden ska byggas ut och föräldrahemmet intill verkstaden blir kurslokal.
‒Det blir helgkurser i drejning och matlagning, förhoppningsvis redan nästa år, säger Lindell.