När solen strålar, pudersnön glittrar och isen har lagt sig på Frösjön så lockas folk ut att promenera eller åka skridskor på sjöarna.
– Det gäller bara att inse att man inte ska ta några risker så kan det bli en fantastisk upplevelse, konstaterar Anders Mohlin.
Han är sedan fler år tillbaks medlem och ledare i Sveriges snabbast växande Friluftsfrämjandet-förening som finns i Gnesta. Förra helgen var han ute med drygt 40 medlemmar och åkte. Han är i princip uppbokad varje helg fram till och med mars.
– Alla som vill är välkomna att hänga med ut, både amatörer och proffs. Utrustning måste man stå för själv men annars så står vi för kartor och kunniga ledare som hjälper till
– Framför allt ska man inte ge sig ut på isarna själv, fyller 20-åriga dottern Norna i samtidigt som hon visar sin utrustning.
Runt halsen hänger isdubbar och i händerna har hon stavar som även fungerar som ispikar.
– Det går att känna isens tjockhet genom att slå på isen med pikarna. 6 centimeter tjock is är en bra och säker is. Dessutom kan man dra upp folk ur en vak med stavarna.
En livlina är även en bra grundförsäkring. I ryggsäcken ligger även klädombyte som framför allt är till hjälp för andra om olyckan är framme och man snabbt ska få upp värmen hos en människa som räddats ur det iskalla vattnet.
– Samtidigt så är ryggsäcken rena flytvästen för mig som bärare, säger Norna.
Isarna är förrädiska eftersom de kan förändras så snabbt. Det är bra att undvika utlopp och inlopp till sjöar. Det är även bra att vara vaksam där trädgrenar hänger över isen eftersom isen ofta är tunnare där.
– Även om en bil körde på isen på Frösjön för några timmar sedan så är det inte alls säkert att isen bär när du åker skridskor där några timmar senare.