För ett par dagar sedan invigdes sviten "Ground Rules" på Ishotellet i Jukkasjärvi. Konstnärerna bakom sviten är Ulrika Tallving och Carl Wellander från Nyköping som även byggt konstnärssviten "Oh Deer" i Icehotel 365 som är tillgängligt året runt tack vare en specialdesignad byggnad som drivs av solenergi.
Hur kom det sig att ni fick uppdraget?
‒Jag har tidigare år gjort flera av sviterna och efter att jag och Calle tillsammans gjorde "Oh Deer" bestämde vi oss för att ansöka om att få göra en svit även till vinterns hotell. Det var hård konkurrens, över 200 konstnärer från hela världen skickade in förslag så vi är väldigt glada över att vårt bidrag kom med, berättar Ulrika Tallving som driver sin egen ateljé i bryggeriområdet i Nyköping och även undervisar på Kunskapsskolan i Nyköping.
Drygt 20 ton is gick åt för att sagolika verket "Ground Rules" skulle bli verklighet. Sviten invigdes för ett par dagar sedan och beräknas kunna ta emot gäster fram till april, innan hela hotellet smälter bort.
Konstnärernas vision är att gästerna ska känna att de kliver in i ett nytt, lite långsammare perspektiv än världen utanför. Stora skulpterade sniglar vakar runt sängen med renskinn och taket består av en enorm kantarell.
‒Det är ett konstverk byggt som en reaktion på att allt går så fort. Sniglarna symboliserar ett sänkt tempo och de stora kantarellerna ger ett lite annat perspektiv och gör kanske att man ser saker på ett annat sätt. Man blir liksom lite nedkopplad och grundad, säger Carl Wellander, skulptör som även jobbar mycket med 3D- visualiseringar.
Ishotellet lockar varje vinter besökare från hela världen. Lika populärt är det bland konstnärer. Hotellet börjar byggas i november fram till mitten av december och sedan tillkommer fler och fler sviter fram till januari då hela hotellet är färdigställt. Ett 30-tal konstnärer, arkitekter och formgivare har jobbat med vinterns hotell.
‒Isen tas upp ur Torne älv på våren och lagras sedan fram till november när konstnärerna som valts ut sätter i gång med skulpterandet. Det är tungt och stundtals väldigt kallt, men isen är ett fantastiskt material att arbeta med, säger Carl Wellander som liknar isen lite vid att jobba med trä.
‒Vi använder motorsåg och isjärn som är ungefär som stämjärn. Det är egentligen samma verktyg som om man jobbar i trä, fast större och vassare för att kunna ta sig igenom den hårda isen, säger han.
De stora isblocken är två meter långa och väger mellan ett och två ton vardera.
‒Isen från Torne älv blir väldigt klar och genomskinlig och varje block har olika slöjor och sättningar. I bland finns det även sjögräs med, det är ett väldigt härligt material att jobba med, säger Ulrika Tallving.
Ishotellet räknas som en av Sveriges mest välkända sevärdheter. Trots det är det framförallt utländska gäster som besöker platsen ett par mil öster om Kiruna.
‒Japaner, amerikaner och spanjorer träffade vi många. Och även flera gäster från Indien. Utlänningar blir lyckligare än svenskar när de får se norrsken och är ofta helt hänförda både av hotellet men också miljön. De flesta av oss svenskar har fokus på värmen snarare än att åka norrut vilket är synd, det är en fantastisk plats, säger Ulrika Tallving.
Inne i hotellet är det en konstant temperatur på mellan -5 och -8 grader.
‒När vi kom upp i november var det -30 grader. Då vi hade mycket material som skulle transporteras stängdes gaveln på vårt rum först efter tio dagar. Så vi hade frisk luft och en fantastisk utsikt över Torne älv med Kaamos sken på himlen. Visst är det är kallt men samtidigt tungt och det gör att man faktiskt håller värmen, säger Ulrika Tallving.
Största utmaningen är att ta fram former i isen.
‒Eftersom den så genomskinlig gäller det att skapa former som gör att man ser vad det är trots att man ser rakt igenom materialet. Här spelar ljuset en viktig roll för att få fram konturer, säger Ulrika Tallving som jämför isen med glas.
‒Det är väldigt likt med den stora skillnaden att det går att skära i den såklart, säger hon.
Är det inte sorgligt att det försvinner?
‒Ha, ha, nej, det är faktiskt en ganska skön kretsloppstanke, säger Ulrika Tallving och för medhåll av kollegan:
‒Det borde vara mer så att man kan göra saker som inte är bestående. Därför är det unikt att få vara med om det här, ett projekt där man gör saker som inte är en investering över tid, säger Carl Wellander.
Ishotellet ordnar guidade visningar av konstnärssviterna. Man behöver alltså inte boka ett rum för att få ta del av årets utställning.