Italienare i Nyköping
Vad gillar ni bäst i Nyköping?
Vi tycker det är roligt på paparatsi. Det enda som är synd är att vi är under 18. Då får vi bara stå i köket och lyssna på musik och laga mat, säger Maurio.
Har ni lagat någon ny mat i Sverige?
Vi har lärt oss att baka pepparkakor, det var jätteroligt. Så håller vi på med julbord nu. Köttbullarna var väldigt goda, men sillen gillar jag inte, säger Pasquale.
Vilken mat tycker ni mest om?
De italienska pizzorna, speciellt de med riktig mozzarella och parmaskinka, säger Pas-quale.
Både Maurio och Pasquale tycker att Nyköping är en fin stad. Båda hoppas att det snöar innan de åker hem, eftersom de inte har sett det tidigare.
I mars ska 13 elever från Nyköpings restaurangskola ha praktik i Italien. Utbytet är en del av ett EU-program som kallas Leonardo da Vinci-projektet.
Restaurangskolan har hållit på med det i fyra år, säger Urban Nyblom som är ansvarig för årets utbyte. Det är bra för eleverna att få internationella kontakter. Matlagning är ju en internationell konst och utbytet gör det möjligt att laga mat i flera länder.
Restaurangskolan har tidigare haft utbyte med Norge, Tyskland och Portugal. I år är det Italien och Irland som gäller. Konkurrensen om platserna är förstås hård.
En förutsättning är att eleverna har klarat alla kurserna, att de kan språket och att de kan vara goda ambassadörer för sitt land, säger Urban Nyblom.
Utbytet har varit betydelsefullt för flera elever, en del har till exempel fått sommarjobb på Irland.
För många är det första gången de är utomlands på egen hand. Ofta växer de och stärker sin självkänsla under tiden. Det är en bra erfarenhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!