"Jag är lite av en legend i Holland"

Någonting bryter av i det sörmländska landskapet av röda gårdar och gula åkrar. En silo, målad med surrealistiska figurer i glada färger. Konstnären och serietecknaren Paulus Derksen som arbetar på gruppboendet där silon står ligger bakom verket.

Övrigt2014-11-10 00:00

Paulus Derksen har höjdskräck, men att måla en 10 meter hög silo i en skylift var ett projekt som utmanande mer än bara fobin. Tålamodet exempelvis.

– Och det tog nästan två år att måla, och jag kunde bara måla när vädret tillät. Det blåser alltid mycket här så ibland blåste färgen av penseln, säger Paulus.

Den här dagen är inget undantag, grå snålblåst letar sig in under skinnet. Men stämningen är varm som vilar över Utterö gård i Tystberga, ett gruppboende med dagverksamhet för personer med autism eller psykiska problem.

Ursprungligen kommer Paulus från Holland där han i början av sin karriär jobbade i ett konstnärskollektiv. Då tecknade han i många av den tidens största tidningar för barn.

– Det var så annorlunda då. Man hade så mycket frihet. Nu ska allt se lika dant ut i barntidningarna.

Men på 80-talet lämnade han Holland och flyttade till Sverige vilket inte var ett svårt beslut.

– Amsterdam var så nedgånget, det gick inte en dag utan att jag såg någon bli nerslagen.

En grusgång leder upp till ateljén där Paulus arbetar heltid med att inspirera och skapa tillsammans med de som bor på gården. Här målas t-skrittryck och prälas pärlplattor. Och pärlplattor förresten, på gaveln till ladan bredvid silon ska nästa originella projekt ta form: världens största pärlplatta. Till den 60 kvadratmeter stora gaveln kommer det behövas 2,4 miljoner pärlor.

– Det ska ett bli som ett hus, fast huset är naturen med dörrar och fönster som hänger fritt, säger Paulus och visar en skiss.

Annars skissar han nästan aldrig. Bilder växer fram i huvudet och rinner rakt ner genom penseln.

– Skissen blir oftast roligare än den riktiga teckningen, så jag försöker behålla känslan av att det är målat med en gång. Ibland blir det lite fel, men då får de vara så. Jag har ingen historia bakom mina bilder, men andra lägger till historier. Det är fantastiskt att höra.

Men ibland gör Paulus bilder av andras historier. Hemma i Holland har Paulus en gedigen meritlista och får fortfarande uppdrag i specialutgåvor av seriealbum där han bland annat gjort serie av en känd dokumentärfilm.

– Jag har varit hemifrån tillräckligt länge från Holland för att bli en legend, när jag varit hemma och undervisat kommer det fram folk och frågar; är det verkligen du?

Nästa privata projekt för Paulus är att avsluta en serie han tecknat på länge.

– Jag ska göra klart Gilgamesheposet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om