"Jag flyttar dit jobbet finns"

För trädgårdsmästaren Mari Lundgren var det svårt att få jobb efter examen. – Ge inte upp. Ta körkort. Och flytta dit jobbet finns, råder hon unga jobbsökande.

Övrigt2014-09-25 00:00

Efter grundskolan studerade Mari Lundgren fyra år – först naturbruksprogrammet med inriktning trädgård, sedan turism på Vadstena folkhögskola innan hon återvände till Öknaskolan och studerade vidare till trädgårdsmästare.

Men efter examen var det svårt att få jobb i yrket som Mari utbildat sig till. Hon sommarjobbade som kyrkogårdsarbetare och fick sedan deltidstjänst som städerska.

– Jag sökte, sökte och sökte. Jag sökte jobb i hela Sverige.

2005 fick hon sommarjobb i Jokkmokk, kommunen som ligger mer än 100 mil norr om Nyköping, som till ytan är Sveriges nästa största kommun, men som bara har drygt 5000 invånare.

– En klasskompis tyckte jag var modig. Mina föräldrar sa: Du är ung, ta chansen. Och jag själv tyckte det var spännande.

Under sommaren bodde Mari på Sameskolans internat och arbetade på Jokkmokks Fjällträdgård. Hon fick använda sina kunskaper från trädgårdsmästarutbildningen, men fick lära sig mycket nytt, bland annat om fjällvärldens växter.

Året därpå återvände Mari till Jokkmokk. Den här gången valde hon att stanna kvar. Sommartid arbetade hon på Jokkmokks Fjällträdgård, vintertid som städerska på hotell och länsstyrelsen, som serveringspersonal på City konditoriet och som säljare av inträde till evenemang på Jokkmokks vintermarknad.

– 2009 tog jag körkort. Det underlättade. Och efter det blev jag faktiskt headhuntad.

Mari fick jobb på Parkkompaniet i Boden och Luleå. Men det var också ett säsongsarbete.

– Jag var så trött på att vara säsongare, ville flytta närmre mina föräldrar och få en säkrare ekonomi.

Mari har räknat ut att hon sökte i snitt tolv jobb per dag – en del via mejl, men de flesta via vanlig post.

– Arbetsförmedlingen blev väldigt imponerad. Men är man arbetslös så har man tid.

Arbetsförmedlingen gav henne mycket stöttning. Hon gick många kurser och upplevde att hon alltid lära sig något nytt, hon fick en coach som bland annat hjälpte henne att göra sitt cv mer professionellt, hon fick via arbetsförmedlingen praktik och fick ersättning när hon reste till jobbintervjuer, i bland annat Skåne.

Mari har inte misströstat när hon – efter intervju – inte erbjudits tjänst.

– Nej. Jag har varit glad och stolt över att jag varit en av dem som fått komma på intervju.

Åtskilliga timmar har Mari tillbringat vid sin dator. Hon har letat jobb via bland annat Platsbanken och rekryteringsverktygen Aditro och Mynetwork. Hon har läst jobbannonser i Norrbottens-Kuriren. Hon har fått tips om jobb. Innan sommaren tipsade hennes föräldrar om en annons i Södermanlands Nyheter. Svenska kyrkan sökte kyrkvaktmästare till Tystbergabygdens församling. Mari sökte och fick tjänsten.

För första gången sedan examen har Mari ett året-runt-jobb.

– Det känns fortfarande overkligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om