Lars-Ove Karlsson, 79, tittar ned på sin fot i besöksstolen på medicinska fotvården hos fotvårdsspecialisten Anithe Lindmark.
– Jag tvingades amputera vänsterfoten för tre år sedan och så har jag bakterier, som ligger latent, i foten, säger han.
Amputationen av foten var nödvändig. Det började med sår på foten, vilket är en vanlig komplikation bland diabetiker. Foten är den del av kroppen som ligger längst ifrån kroppens centrala organ och blodcirkulationen blir ofta nedsatt, vilket i sin tur leder till sår som aldrig läker och foten dör.
Närmare en halv miljon människor i Sverige lever i dag med diabetes.
Lars-Ove Karlsson är diabetiker sedan femtio år tillbaka.
Tre tår har han tvingats amputera på högerfoten. Stortån och lilltån är kvar, men saknar böjfunktion och gör att han belastar hela foten när han går.
Han har ben- och fotprotes för vänstern och kan ta sig fram, men balansen påverkas av amputationerna.
Tiden då han själv kunde ta på sig skor, strumpor och ombesörja fotvård är sedan länge förbi.
– Jag kommer inte ned ordentligt, säger han och försöker illustrera hur han sträcker sig ned mot foten – men att det är minst en halv meter innan han når foten.
Fotvårdspatienter, i synnerhet diabetiker, är en ganska vårdkrävande patientgrupp som kräver specialiserad vård för att amputation ska undvikas.
För Lars-Ove Karlsson utgör medicinska fotvårdsmottagningen på Nyköpings lasarett en källa till omvårdnad och behandling, som inte kan räknas i pengar, och som dessutom gör att han kan leva ett fungerande liv med i alla fall en fot med två tår.
Fotvårdsmottagningen handlar inte om pedikyr. Visst ingår att klippa och slipa naglar och förhårdnader, men främst handlar det om patienter med fotproblematik. För att komma hit måste du ha hänvisats till mottagningen av läkare, distrikts- eller diabetessjuksköterska.
Antalet patienter är stort. 90 procent av alla är diabetiker, övriga består av reumatiker, personer med psoriasis, lungsjuka i kol och en del cancerpatienter.
– Skulle vi täcka upp för alla diabetiker behöver vi vara fler än i dag. Vi har en kötid på minst tre månader och vi får ganska mycket klagomål för att man inte kan komma hit, säger Anithe Lindmark, som jobbat 38 år med fotsjukvård.
Vad önskar du dig av jultomten?
– Det är en jättebrist på utbildade fotvårdsspecialister och jag önskar att landstinget låter de som vill vidareutbilda sig får göra det, svarar Anithe Lindmark.
Fotvårdsmottagningen är kopplad till enheten paramedicin (sjukgymnaster, dietister, kuratorer med flera) och består av 21 fotvårdsspecialister, varav åtta i Nyköping. Men fotvårdsspecialisterna ingår i ett team med bland annat ortopeder, medicinläkare, infektionsläkare, ortopedtekniker, diabetessjuksköterskor.
Anithe Lindmark har inte tröttnat på att vårda fötter och tycker förstås inte att det är något obehagligt med fötter.
– Det är ett tacksamt och vårdtungt jobb, där många patienter är multisjuka. Men man kan göra så mycket för människor, som är dåliga på att sköta sina fötter, säger hon.
Fotvården består mycket i att foten eller fötterna besiktas, fotbad, neuropati (kontroll av nerverna), slipning av fötterna, smörjning av sprickor, som kan vara en ingång till infektioner.
Medicinsk fotvård innebär också att du kan få hjälp med avlastning av fötterna, specialgjorda skor. Vägg i vägg med fotvårdsmottagningen finns ortopedtekniska enheten.
Fötterna är den del som bär dig genom hela livet. För Lars-Ove Karlsson har de burit i snart åttio år. Hur många tusen kilometer har det blivit? Nu önskar han få behålla sina sista tår och fot.
– Jag tror jag får behålla foten livet ut, säger han.