Jakten på dricksvattenreserv i Nyköping kan vara nära mål

I ett par decennier har Nyköping och Oxelösunds kommuner letat efter en reserv till vattentäkten i Larslund om den skulle slås ut. Nu finns det hopp om att en har hittats.

Om vattnet i Larslundsmalmen förorenas står drygt 50 000 invånare i Nyköping och Oxelösund utan rent dricksvatten.

Om vattnet i Larslundsmalmen förorenas står drygt 50 000 invånare i Nyköping och Oxelösund utan rent dricksvatten.

Foto:

Övrigt2018-03-11 09:00

Om vattnet som pumpas upp i Högåsens vattenverk vid Larslund skulle förorenas finns i dag ingen reservvattentäkt för att förse över 50 000 personer i Nyköping och Oxelösund med dricksvatten. Skyddet kring Larslund har stärkts på senare år, men risker finns fortfarande.

Dessutom ställer EU-direktiv krav på att det ska finnas ytterligare en vattentäkt i reserv.

– Vi har letat länge efter en lämplig plats, säger Karolina Wetterblad, verksamhetschef vid Nyköping-Oxelösunds vattenverksförbund (NOVF).

Prover har tagits på flera håll runt om i Nyköping, men ingen plats har tidigare visat sig lämplig. Det är svårt att hitta platser med tillräckligt mycket vatten för att förse både Nyköping och Oxelösund med dricksvatten i kranarna. Men nu har prover vid Husbymalmen väster om Lidsjön visat ett lovande resultat. Exakt var proverna har tagits är hemligt av säkerhetsskäl.

Men proverna har alltså visat så bra resultat att undersökningarna på platsen ska fortsätta. Grundvattentäkten i sig kommer inte att räcka till utan kommer – om de fortsatta proverna också visar ett bra resultat – att behöva kompletteras med infiltrerat ytvatten. Alltså samma typ av process som sker i Högåsen där vatten från Yngaren filtreras i marken för att skapa grundvatten som sedan pumpas upp. Nu väntar bland annat jordprover vid Husbymalmen för att se om det finns rätt förutsättningar för att kunna filtrera vatten där.

Utredningen ska vara klar i höst och om det ser fortsatt lovande ut blir det upp till politikerna att besluta om hur frågan ska hanteras vidare.

Viktigaste livsmedlet

I Sverige använder vi i snitt 160 liter dricksvatten per person och dag och dricksvatten räknas som vårt viktigaste livsmedel.

Ungefär tio liter om dagen går åt till mat och dryck.

Den som producerar dricksvattnet (här NOVF, Nyköping-Oxelösunds vattenverksförbund) bär ansvaret för att dricksvattnet håller en hög kvalitet och inte förorenas. Kommunerna har ansvaret för hur vattenresurserna används.

Ungefär hälften av dricksvattnet i Sverige tas från grundvattentäkter, som i Nyköping och i Oxelösund. Andra hälften kommer från ytvattentäkter. Den senare lösningen har valts bort här eftersom reningen kräver mer kemikalier.

Från Högåsens vattenverk levereras nästan 5 miljoner kubikmeter dricksvatten varje år till drygt 50 000 konsumenter i Nyköping och Oxelösund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!