Jämförbara byskolor är ett minne blott

Sverige har utan tvivel ett av ­världens mest liberala skolsystem. När anglosaxiska politiker hör talas om skolpengen är reaktionen ofta förvånad. ­Skolpengen, och elevernas möjlighet till ett fritt skolval, stämmer inte överens med ­deras bild av den svenska modellen.
De förväntar sig flourtantssamhället och möts av den fria marknaden.

Övrigt2010-02-24 05:00

Om någon samhällsdel representerar de senaste decenniernas valfrihetsreformer är det just skolan. Breda grupper ser i dag på sina barns utbildning som en konsumtion bland andra. Att välja skola till barnen är inte konstigare än att välja färg på bilen.
Och precis som bilen styr barnets föräldrar skolvalet. Skolvalet förutsätter alltså en viss form av aktivitet. Skolpengens absolut största vinnare är således barn vars föräldrar på något sätt är etablerade i samhället. Medelklassbarnen gynnas mer än maskrosbarnen. 

Inget gott som inte för något ont med sig. Skolpengen har fört med sig att segregationen i skolan är större än på länge. I dag sitter knappast direktörens och droskförarens barn sida vid sida i skolbänken. Väljer man att ta av sina ideologiska skygglappar, blir den socio-ekonomiska uppdelningen i skolan riktigt skrämmande.
Du behöver alltså inte vara emot skolpengen, för att se problemen med Centerpartiets förslag om en kunskapsmiljard till skolor, vilka förbättrar resultaten i årskurs nio. Utan att säga att förslaget är fel behövs en djupare analys av konsekvenserna än vad Maud Olofsson, Anders Flanking och Sofia Larsen presenterar (DN 23/2).
Förslaget med kunskapsmiljarden till högpresterande skolor bottnar i en decentraliseringssyn, i vilken olika byskolor är mer eller mindre jämförbara med varandra.
Verkligheten ser radikalt annorlunda ut.

Mycket väl godkänd i en skola, ger väl godkänd i en annan och godkänd i en tredje. Den som tror undervisningen i till exempel innerstads- och förortsskolor över huvud taget kan jämföras bör nog besöka ett klassrum.
I dagsläget riskerar alltså kunskapsmiljarden dels leda till betygsinflation, dels urholka kvaliteten i skolor vilka är i behov av en kvalitetshöjning.
Centerns ambition att skaffa en tydlig skolpolitik bör absolut lyftas fram. Men valfrihet är inte värd något, om valen inte sker på likvärdiga villkor.
Innan kunskapsmiljarden träder i kraft behöver regeringen överväga att problematisera skolpengens baksidor.
Därefter kan Centerpartiets förslag kanske lyfta Alliansens skolpolitik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om