Jane går aldrig i pension
Jane Hellstedt skriver böcker om slott, gårdar och herresäten med brinnande iver. Någon pensionering är inte i sikte och kommer heller troligen aldrig att bli av. Historierna och personerna bakom husen skänker ständig inspiration.
Dessutom skriver hon snabbt. Boken om Mälardalens slott skrev hon från pärm till pärm på nio månader.
O ja, självklart använder jag dator, säger Jane Hellstedt med eftertryck.
Hon är ju bara 81 år och datorn är ett nödvändigt hjälpmedel. Det är också vid datorn som hon ger sig ut och reser när tv-programmen är dåliga. Internet har öppnat sina portar för henne och där gräver hon som den klassiskt skolade arkeolog som hon är.
Jag går in på Internet och tittar och ser om något nytt har blivit hittat här eller där. Det gör jag på min fritid och det är väldigt roligt. Jag lärde mig att använda datorn ganska snabbt, det är inte så svårt. Men min första bok skrev jag på reseskrivmaskin, säger Jane Hellstedt glatt.
När hon tar sig an ett nytt ämne är det hårda tyglar som gäller. Jane Hellstedt går upp tidigt och har en hög arbetsmoral. Därför går arbetet också snabbt.
Tankarna att skriva böcker om herrgårdar och slott har växt fram genom hennes arbete som konstvetare och arkeolog. Hon har bland annat varit med och märkt ut i Vagnhärad, när det skulle byggas där.
Jag gick omkring och sa att där kan ni inte bygga, och inte där heller. De blev nog lite chockade över att de inte kunde börja bygga utan att göra en utgrävning först, men jag tyckte att det var lite trevligt.
Det som fascinerar med slotten, herrgårdarna och godsen är folket som har bott där, tycker Jane Hellstedt. Speciellt i Sörmland finns historien bakom varje vägkrök.
Här fanns malmen som det gjordes bäst kanoner av till 30-åriga kriget och det var här Sverige byggdes upp som land.
Det blir lite grann som ett detektivarbete, jaha, den gubben gifte sig med den tanten. När jag sedan tittar närmare på en gård så har det oftast varit en vikingagård på samma plats och folk har bott där i årtusenden efter årtusenden. Det är så fascinerande!
Det roligaste med mitt arbete är att gå ut i den sörmländska naturen och hitta något mellan träden som skymtar. Det finns så mycket att berätta och det är mycket spännande, tycker jag.
Nästa projekt har arbetsnamnet kungliga förbindelser, vilket kanske får en och annan att höja på ögonbrynen. Men det är inte kärleksförbindelser det handlar om den här gången utan de politiska kontakter som knöts i Sverige.
Till exempel, berättar Jane Hellstedt, var Gustav Vasa den första svensken som hade kontakt med Frankrike och fick en orden av franske kungen.
Dessutom pågick en väldig byteshandel av änkor mellan framför allt de nordeuropeiska kungadömena. Allt för att tillskansa sig marken och makten.
Men först ska Jane Hellstedt spela sin stående roll som drottningmodern till Gustav III i teaterspelet på Tullgarn i augusti. Och någon pensionering blir det inte tal om.
Nej, det tror jag absolut inte! Vad skulle jag göra då?
Lina Pihl
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!