Jättegott med Erik

Övrigt2003-03-06 16:53
Erik Olofsson misstänker att han fick det här med matlagningsintresset i modersmjölken.
Mamma och pappa drev en örtagård i Vrena så jag har varit med i en hel del kök ända sedan jag var liten, berättar han.
Vi träffas på Café Artist i Nyköping. Det är tidig förmiddag och i restaurangen förbereds det för den annalkande lunchen. Ett behagligt klirrande av bestick och porslin samsas med Lisa Ekdahl i stereon om bakgrundsljudet.

Erik Olofsson har nyligen tillträtt som driftschef för restaurangen och trots att han bara är 25 år har han förhållandevis stor erfarenhet av att driva verksamheter som denna.
Förra året drev jag och min sambo, Grytsbergs säteri. Det var slitiga men fantastiskt roliga månader där vi varvade konst och god mat i en lyckosam mix, berättar han.
Efter att ha gått Nyköpings Restaurangskola väntade några perioder med olika arbetsplatser, bland annat jobbade han på Södertuna och Yxtaholms slott.
Sen ramlade jag på ansökningsformuläret till Grythyttans högskoleutbildning och lyckades ta mig in efter en massa hårda och nervösa intagningsprover.

Tre år med superkrögaren Carl-Jan Granqvists bakom katedern har förstås gjort Erik till en kunskapsfylld kock och han brinner verkligen för sitt nya jobb i Nyköping.
Jag vill skapa värdshuskänsla här inne, säger han och berättar om alla sina planer.
Kockyrket är slitsamt och tungt, det är inte ovanligt att man som kock står upp 10 till 14 timmar per dag, berättar Erik. Arbetet är dessutom fyllt av mycket stress och dåliga arbetstider.
Jag har tur som har en tjej i samma bransch, annars kan man ju undra hur det skulle gå.

Drivkraften i yrket finner han i alla möten med olika människor och naturligtvis i att det är så roligt att laga mat. När Erik inte står vid spisen på restaurangen befinner han sig gärna ute i skogen.
Jag jagar väldigt mycket och tycker vilt är det absolut godaste. Man vet att köttet är friskt och icke manipulerat av hormoner eller andra saker.

Han tycker det är roligt att kockyrket blivit lite inne.
I dag är det matlagningsprogram i varenda tv-kanal. Men jag tycker det är bra, folk blir mer intresserade av vad de stoppar i sig och jag tror inte att kockarna ute på restaurangerna behöver vara oroliga. Folk kommer ju till oss också för att pröva nya rätter.
Målet är naturligtvis att ha en helt egen restaurang, men han säger i samtidigt att det inte brådskar.
Jag är ju faktiskt rätt ung fortfarande.

Det må vara sant, men Erik Olofsson är i alla fall tillräckligt gammal för att som anställd kunna driva en restaurang med tiotalet anställda. Och det är ju inte någon dålig början.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om