På onsdagen anordnade Gnesta kommun en företagarträff om Ostlänken på Södertuna slott. På plats var bland andra Anna Lövheim, näringspolitisk chef på Östsvenska handelskammaren. Hon tror att många lokala företag i Gnesta kommer att påverkas av projektet.
‒Min upplevelse är att även de mindre företagen ser mer och mer att det finns affärer att hämta i samband med Ostlänken, Anna Lövheim.
Det finns två perspektiv här, ett långsiktigt och ett kortsiktigt. När Ostlänken är färdig kommer infrastrukturen betyda mycket för vissa typer av företag, men just nu handlar mycket om byggnation och vägen dit.
‒Det ger ringar på vattnet i branscher som man kanske inte tänker på, vård, hotell, transporter, städning och så vidare, säger Anna Lövheim.
En av företagarna som var på Södertuna slott var Sven Olander, som driver enmansföretaget Olmatek i Gnesta. Bolaget gör olika typer av byggprojekt för privatpersoner och jobbar med ett par underentreprenörer. Han tror också att Ostlänken kommer att leda till ringar på vattnet även i Gnesta.
‒Vi är inte den typ av företag som tror att vi kommer ha så mycket med bygget av Ostlänken att göra, men det kommer påverka på andra sätt. Ostlänken kommer ta arbetskraft från den typen av projekt som vi jobbar med, säger Sven Olander.
Trosa kommun har i och med Sverigeförhandlingen åtagit sig att bygga 1 700 nya bostäder som en del av Ostlänkenprojektet, och redan i dag är två byggföretag från Gnesta i Trosa och bygger bostäder.
Kajsa Kromnér, näringslivssamordnare på Gnesta kommun, tycker att träffen på Södertuna slott gick bra.
‒Ja, det var mycket lyckat. Vi var 16 personer på plats. Vår målsättning är inte att driva de här lunchträffarna i stor skala, vi vill ha möjlighet till diskussioner och nya kontakter, säger hon.