Javad brinner för idrotten i samhället
Det är en av de kallaste och regnigaste höstdagarna för året. Men det gör ingenting. Javad Gholampor har ett engagemang som värmer ända ut i fingertopparna.
I Iran hade han varit juniormästare i brottning och en duktig tränare. I Sverige blev brottningen hans väg in i samhället.
Idrott är ett språk. Där behöver man inte presentera sig som ett land utan alla talar samma språk.
Efter att ha bott på flyktingförläggning i Norrtälje började han träna brottning och blev efter några år tränare för damlandslaget. Några av de duktiga tjejerna var från Nyköping och på den vägen hamnade han sen här som tränare.
Det finns så klart en tomhet när man tvingas lämna sitt land. Det blir kämpigt med språk, matvanor och kultur. Brottningen gjorde att jag fick kontakt.
Nu är han huvudtränare för de som tävlingsbrottas i BK Atlas. Han hjälper även Nyköpings Hockey och kanotgymnasiet med fysträningen. På dagarna jobbar han halvtid som kriminalvårdare på Arnöanstalten.
Genom idrotten försöker jag lära ungdomarna ett beteende som de även ska ha i samhället. De ska strida för sin sak, inte ge upp, visa respekt och vara schyssta mot äldre.
Javad brinner för föreningslivet och drömmer om att få förverkliga sina idéer.
Samhället har massor att vinna på att ungdomar fångas upp i föreningslivet. De får en social kompetens. Bättre kroppshållning och fysik. Barn känner att de är värda något när de uppmärksammas. De hamnar inte i fel gäng och kriminalitet lika lätt.
Han söker samarbete mellan föreningar, kommunen och skolan för att fånga upp barnen.
Otrygga familjer söker inte föreningsliv. Vi måste söka upp de barnen och se problematiken. Kolla vad som kan intressera just det barnet och fånga upp det i en förening.
Det handlar mycket om dialog och att inte ge upp.
Det är lätt att skälla och kalla någon lat. Men man måste se vad de har för behov och sen erbjuda en lösning ödmjukt och med respekt.
Med sin invandrarbakgrund kan Javad sätta sig in i de dubbla världar många unga invandrare lever i här. Ett budskap om vad som är rätt och fel kommer från kompisar och lärare. Ett annat budskap kommer från föräldrar och släktingar hemma. Själv upplevde han en tydlig kulturkrock när han kom till Sverige. I Iran duschar män alltid med kalsongerna på.
I Sverige möttes han av en total chock när klubbkompisar oberört drog av sig kalsongerna i omklädningsrummet.
När vi sen kommunicerade och fick förklara varför vi gjorde på olika sätt kunde vi förstå varandra. Jag förändrade mitt beteende men det tog säkert sex månader innan jag mentalt accepterade att det var helt okej. Förståelse är alltid grunden för förändring
Javad vet exakt vad det är han vill göra. Han hoppas att politiker lyssnar och drar igång ett projekt. Men han har svårt att hitta en titel på vad hans yrke skulle kallas.
Kurator är för snävt. Samordnare eller samhällskurator. Samhällsresurs kanske.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!