JK granskar Skavstaärende
Justitiekanslern Göran Lambertz ska granska om polisen gjorde fel som kastade om arbetsuppgifter för en av de poliser som uttalat sig kritiskt om arbetsmiljön på Skavsta.
Feryal Mentes som är föredragande hos JK.
En av de kritiska poliserna fick inte som planerat tjänstgöra som arbetsledare i fredags.
I stället kallades vikarier in på övertid för att ansvara som arbetsledare vid gränskontrollen på flygplatsen.
Folk runtomkring honom tolkar det som en bestraffning, säger Göran Hagberg vid polisfacket i Nyköping.
JK ska nu undersöka om det inträffade är ett brott mot repressalieförbudet. Enligt tryckfrihetsförordningen har i princip var och en rätt att lämna vilka uppgifter som helst till en journalist eller pressen. En myndighet får inte förhindra den anställde att lämna uppgifter och inte heller bestraffa uppgiftslämnaren.
Påföljder eller sanktioner mot någon som utnyttjat sin yttrandefrihet kan i huvudsak bara ske om vederbörande begått brott mot tystnadsplikt. Men när meddelaren inte gjort sig skyldig till sådant brott är det alltså förbjudet att utsätta personen i fråga för repressalier, säger Freyal Mentes vid JK.
Enligt den facklige företrädaren Göran Hagberg säger polisledningen att tjänsteutbytet gjordes av omsorg om den kritiska polisen.
Anders Gölevik, biträdande chef vid gränspolisen, vägrar kommentera frågan med hänvisning till att det är ett personalärende.
Enligt en arbetsmiljöundersökning är säkerhetspersonalen vid Skavsta mycket missnöjda med sina arbetsförhållanden. Undersökningen visar att många av dem är konstant trötta på grund av arbetspassens konstruktion. (TT-SN)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!