Joakim blir mas på film

Joakim Lindblad är Oxelösundsbon som hittade teatern via lumpen och flyttade till Dalarna. Nu är han med i långfilmen Masjävlar som spelades in i både Rättvik och Trollhättan.

Övrigt2004-06-02 22:51
Jag hoppas verkligen inte att det här blir en film som driver med folk i glesbygden. Men det tror jag inte, säger Joakim Lindblad eftertänksamt och stoppar in en rejäl prilla snus under läppen.
Han är med i filmen Mas-jävlar som just har spelats in på plats bland masar och kullor i Rättvik och Nittsjö.
Interiörscenerna filmades i Trollhättans Hollywood, Trollywood under ett par intensiva månader. Joakim Lindblad spelar Jan-Olov, 37 år, tyst, snäll på gränsen till dum och fortfarande hemmaboende hos mamma.
När en tjej, Mia, kommer till byn från storstaden blir han väldigt förtjust i henne och det blir inte alldeles lätt. Förvecklingarna staplas på varandra och resultatet är ett familjedrama med humor.
Man kan säga att det handlar om människor som inte tar hand om sina liv för att de är rädda för att snacka. Däremot går det bra att prata om man har lite brännvin i kroppen och det känner man ju igen från massor av ställen i Sverige,
säger Joakim Lindblad.

Mia spelas av Sofia Helin och medverkar gör bland andra även Ann Petrén och Kajsa Ernst. Filmens regissör är
Maria Blom, som bland annat har satt upp Rabarbers på Stockholms stadsteater tidigare.
Filmen är Maria Bloms regidebut inom filmen och tanken är att Masjävlar ska gå upp på bioduken i jul.
Det var jätteroligt att jobba med Maria. Hon var jättecool, även när det var stressigt och kameran gick sönder första
dagen! Alla i filmteamet var trevliga, det var en lugn och skön stämning hela tiden,
säger Joakim Lindblad.
Masjävlar är en pjäs från början som Maria Blom satte upp på Dalateatern. Joakim Lindblad tillhör Dalateaterns ensemble och var med i teaterversionen.
Det är stor skillnad mellan teater- och filmversionen. Det är massor av scener som är borta och massor som har kommit till. Man får följa karaktärerna mer i filmen och uttrycken är mindre än på en
teaterscen, säger Joakim Lindblad.

Joakim Lindblad är nästan själv en mas efter fyra år i Falun. Han är ursprungligen från Oxelösund och fick Oxelösunds kulturstipendium 1994. Teaterintresset väcktes, något oväntat, när han låg i lumpen i Linköping.
Vi fick fribiljetter till Östgötateatern och var där och såg precis allting. Innan dess hade jag aldrig satt min fot i en teater. Jag blev helt fast, tyckte att det var jätteintressant och gick på varje föreställning tre, fyra gånger. Så man kan säga att jag har värnplikten att tacka för min karriär, säger Joakim Lindblad och skrattar.
Efter det följde flera teaterutbildningar och sejourer på olika teatrar. Bland annat har han varit på Bohuslänsteatern, Nya pistolteatern i Stockholm och Musik i Väst i Göteborg. Han återvände även till inspirationskällan, Östgötateatern i Linköping, under en period.

Nu är det alltså Dalateatern som gäller, i alla fall under innevarande år. Vid årets slut går kontraktet ut och då funderar Joakim Lindblad på att göra något helt annat.
Jag trivs verkligen bra i
Falun, men det känns som om man kanske vill göra något nytt nu. Det jag helst av allt skulle vilja göra är musikteater, där musiken är integrerad i teatern, inte bara som utfyllnad. Men vi får väl se vad det kan bli.

Vad betyder skådespeleriet för dig?
Det är en svår fråga. Det är roligt, man får laja loss, skratta och uttrycka sig. Göra det man gjorde som liten, men som vuxen. Det viktiga är att det finns en bra historia att berätta, gärna en oväntat bra historia med många bottnar. Och att det är i ett roligt sammanhang med sköna, generösa människor. Det är viktigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om