Jönåkersbo fick rätt om kattplåga

Nu måste miljö- och hälsoskyddsnämnden i Nyköping göra något åt de katter som gör livet surt för Jönåkersbon Tomas Ljungberg och hans familj. Kattplågan har drivits ända till miljödomstolen som dömer till Ljungbergs fördel.

Övrigt2003-02-14 21:44
Det ska bli intressant att se hur kommunen agerar nu, säger Tomas Ljungberg.
Miljöskyddsinspektör Johan Berggren vid Nyköpings kommun säger att det finns två alternativ:
Antingen får vi gå ut med förelägganden till samtliga kattägare i grannskapet eller också måste vi överklaga, säger han.
Tomas Ljungberg har retat sig på grannkatterna i flera år. De kissar och bajsar i barnens sandlåda, kissar på bilar som parkeras på hans tomt, klöser sönder saker på tomten och smiter in i huset. Han har skrivit till kommun och länsstyrelse och har utan framgång anmält miljö- och hälsoskyddsförvaltningen till justitieombudsmannen.
Kommunen har inspekterat Ljungbergs tomt och konstaterat att där fanns så mycket kattbajs att det var en sanitär olägenhet. Ljungberg erbjöds att under en period få låna en ultraljudsapparat för att skrämma bort katterna, men tyckte att det var en dålig och kortsiktig lösning. Kommunen har också informerat kattägarna i området om deras skyldigheter.

Ljungberg tyckte att kommunen gjorde för lite det tyckte länsstyrelsen också och krävde åtgärder. Då överklagade miljö- och hälsoskyddsnämnden till miljödomstolen. Nämnden tyckte att det inte skulle vara försvarbart att lägga ner arbete på att kartlägga kattägare, skriva förelägganden om tillsyn och dessutom kontrollera efterlevnaden.
Men nu har Ljungberg vunnit en viktig seger. Miljödomstolen ändrar inte på länsstyrelsens beslut. Kommunen kan inte längre strunta i att grannkatterna tar sig in på förbjuden mark.
Jag är förvånad över domen, säger miljöskyddsinspektör Johan Berggren. Den går tvärt emot en dom i ett liknande fall i Sollentuna.
I den uppmärksammade Sollentunadomen slår miljödomstolen fast att en kattägare inte kan ställas till svars om deras husdjur bajsar på grannens tomt och att det är upp till fastighetsägaren att skydda sig från oönskade intrång.
Nu får vi fundera över vad vi ska göra. Eventuellt måste det tas upp i nämnden, säger Berggren,

Enligt lagen ska katter hållas under tillsyn så att de inte orsakar skada eller olägenhet, men vad det egentligen innebär måste prövas från fall till fall. Tidigare kunde en jakträttsinnehavare skjuta en katt som var på annans tomt, men nu har katterna ett bättre skydd.
Domen kan överklagas till miljööverdomstolen, men det är inte säkert att domstolen ens tar upp den till prövning.
Och under tiden som processen pågår fortsätter katterna sitt glada uteliv.
Problemet kvarstår, för oss och för många andra, säger Ljungberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om