Journalister hotades men tystnade inte
Göran Lindh, kriminalreporter på Blekinge läns tidning, kämpade mot nazismen under nittiotalet. Trots att flera reportrar hotades var det aldrig tal om att tidningen skulle hålla tyst.
Vi har hela tiden gjort ett normalt nyhetsarbete. Vi har gett händelserna den uppmärksamhet de är värda, inte mer, säger han.
En gång fick dåvarande nazistledarna Anders Högström och Björn Björkqvist ordentligt med utrymme i tidningen. I en fråga-svar-intervju fick de bre ut sig och säga vad de tyckte.
Sedan har vi bara ringt dem om det varit uppenbart behov av att fråga dem, säger Göran Lindh.
Flera reportrar på tidningen hotades och tyckte att det var obehagligt att nazisterna följde allt de skrev. En gång ringde nazisterna till kvällsreportern och meddelade att de skulle vänta utanför när hon gick hem.
Jag vet att jag är registrerad, att de vet vem jag är. De håller koll på vad jag skriver och vill skrämmas, säger Göran Lindh.
Inför valet 2002 skulle nazisterna bli rumsrena. I uniformer och med influgna tyska vakter höll de tal på Karlskronas shoppinggata mitt i lördagsruschen. Men Karlskronaborna hade fått nog.
Göran Lindh och en fotograf var utsända att bevaka nazistmanifestationen och blev positivt överraskade.
Det var ingen organiserad motdemonstration men folk reagerade kraftigt. Jag och fotografen stod vid sidan av en biffig tysk. Vi såg hur folk kände avsky och visade det. De var inte rädda utan visade att vi accepterar inte det här, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!