De senaste veckorna har allt i från ljusslingor och kransar till stora bollar och stjärnor monterats upp av Trosa kommun runt inte minst torget. På lyktstolpar har det bland annat satts upp stjärnor och på och mellan byggnader monterats ljusslingor. Vid exempelvis turistbyrån har den traditionsenliga julgranen kommit på plats.
Christoffer Eriksson är gatu- och parkingenjör. Och något av kommunens inofficiella julpyntsmakaransvarige.
– Julbelysning på gatu- och parkmark har varit under mitt ansvar sen jag tillträdde tjänsten för lite mer än två år sedan, säger han.
Hur resonerar Trosa kommun när det varje år ska pyntas?
– Vid inköp till nytt eller byte av befintligt arbetar vi med varmvit ljuskälla samt att den är energieffektiv, det vill säga led. Vi koncentrerar julbelysningen till centrala platser som exempel parken i Västerljung, Vagnhärads torg och stationen i Vagnhärad.
Lika viktigt som att den rödmulade Rudolf är ledarren för Tomtens släde är det att den rätta stämningen infinner sig bland Trosaborna.
– Julbelysningen ska vara stämningshöjande och passa in i miljön där den är tänkt.
Nytt på julpyntsfronten för i år är nya ljusbollar i parken i Västerljung och gröna sådana i parken i Trosa. På östra hamnplan har de äldre istapparna ersatts med nya ljusbollar.
– Där återanvände vi de istappar som var hela och flyttade till befintlig belysning på västra hamnplan. Vi har även satt upp ny belysning i ett av träden i Ankarparken.
Julpyntsmakarna har även sett över den befintliga julbelysningen och lagat det som varit trasigt. Drift- och underhållskostnader för den kommunala julpyntningen ligger årligen på 150 000-200 000 kronor. Ungefär samma summor har i år lagts på nya investeringar.
Gävle har ju sin välkända bock. Har något liknande varit på tal här?
– Det är inget som jag känner till.