Julkonserten som blivit kär tradition

I kväll fylls Nicolaikyrkan till sista plats. Två gånger om. Det är dags för "Julens sånger" som blivit en viktig jultradition för Nyköpingsborna.

Övrigt2013-12-20 00:00

— Stopp, stopp, stopp!

Dirigenten Gunnar Björkvall knackar bestämt i notstället. 130-mannakören framför honom tystnar ögonblickligen.

— Ni får inte rusa iväg i sången. Vi måste ta det lugnt om vi ska få fram berättelsen.

Dirigenthänderna åker upp i luften igen, någon i kören harklar sig och så är det dags att än en gång ge sig på andra versen i den gamla franska julvisan "Kungarnas marsch".

Det är sista repetitionen före "Julens sånger", konserten som blivit en viktig del av julen för många Nyköpingsbor. När biljetterna släpptes i början av december ringlade kön lång utanför församlingshemmet. En häftig känsla, tycker körsångaren Victoria Taubner.

— Det är först när man inser att folk vill köa för biljetter en grå decembermorgon som man riktigt inser hur stort det här är.

Själv har Victoria varit med i "Julens sånger" sedan 2002, och att pressa in körrepetitioner i det ofta ganska stressade decemberschemat är inget problem.

— Om jag gör en lista på vad jag verkligen vill göra inför jul så kommer sången väldigt högt upp på den listan.

Körsångaren Helene Hestner tycker att repetitionerna inför "Julens sånger" blivit en del av upptakten inför det egna julfirandet.

— Det är otroligt kul att sjunga julsånger, och det här är en mysig tradition.

Gunnar Björkvall drog igång "Julens sånger" när han var ny som organist i S:t Nicolai 2001. Tanken var att skapa en projektkör som kunde jobba intensivt inför en enda konsert, och då kändes julsånger som ett lämpligt tema.

— Det finns många som sjungit i kör men som har familj eller krävande arbete och därför inte vill binda upp sig att repetera varje vecka. Sen finns det andra som redan sjunger i olika körer, men som vill vara med på en stor, härlig julkonsert och få sjunga de här välkända och vackra sångerna.

Första året kom 40 förväntansfulla sångare, året därpå 90. De senaste tio åren har antalet sångare konstant legat mellan 130 och 140, och Gunnar Björkvall har tvingats tacka nej till folk som velat vara med i kören.

— Några år har vi till och med haft en reservlista med folk som velat vara med i kören, men i år har vi inte annonserat efter sångare utan bjudit in dem som varit med tidigare.

Hela året letar Gunnar efter nya spännande julsånger att erbjuda kören.

— En del välkända julsånger måste vi ha med på programmet, men jag försöker variera repertoaren lite från år till år. Sångarna måste ju också få lite utmaningar. Jag kan höra en sång i radio eller på någon konsert och tänka "det här kan passa för Julens sånger".

Gunnar Björkvalls entusiasm är en av orsakerna till att så många sångare år efter år återvänder till kören.

— Gunnar är så otroligt stimulerande som körledare, förklarar Jan Svensson som själv åker över fyra mil från Gnesta inför varje repetition.

— Ja, han är sträng på ett positivt sätt. Det är inget tjafs när Gunnar dirigerar. Han vill att det ska bli bra och han vet hur han ska få fram sina idéer, instämmer Helene Hestner.

Kören repeterar bara sex gånger inför kvällens konsert, och för att stämmorna ska sitta ordentligt får varje körmedlem en cd och förväntas öva en hel del hemma.

— Jag har nog tränat på mina stämmor åtminstone två timmar varje vecka, säger Lovisa Kandefelt som varit med i "Julens sånger" sedan 2007.

— Jag ser till att familjen inte är hemma och sen sjunger jag ut rejält. För några år sedan gick jag ut och satte mig i bilen och sjöng för att få vara i fred.

Att få sjunga i en så stor kör är en särskild upplevelse, tycker Jan Svensson.

— Det blir en sådan kraft och tyngd i en jättekör. Dessutom får vi som sjunger träffa andra körmänniskor, och det är roligt. Just nu står jag bredvid sångare som jag aldrig sjungit med förr.

I Nicolaikyrkan är det snart dags att ta en kort paus, men först får sångarna ta om den andra versen av "Kungarnas marsch" ännu en gång.

— Tänk er att ni verkligen ska berätta den här historien för publiken. Jäkta inte fram utan ta tid på er. Alla altar och sopraner, i den här sången får ni tänka er att ni är sagotanter och att sången är er sagostund, förklarar Gunnar Björkvall och kören fnissar förtjust innan de tar versen igen.

Just att få sångarna att förmedla något till publiken är en av de viktigaste och svåraste utmaningarna som dirigent.

— Man kan inte bara stå med huvudet böjt över notpärmen utan vilja dela med sig av det viktiga julbudskapet.

Gunnar Björkvall hoppas att "Julens sånger" ska ge publiken en riktig julkänsla och lägger medvetet konserten ganska nära julafton.

— I dag kan man lyssna på julmusik redan i november och folk köper julklappar allt tidigare. Jag vill markera att nu är det dags att fira jul på riktigt.

Fakta: Julens sånger hålls i Nicolaikyrkan fredagen den 20 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om