Kliniken är en av Nyköping lasaretts största. Kliniken tar emot 40 000 telefonsamtal om året, 8 500 läkarbesök och 3 500 besök till sjuksköterskor. Medicinklinikens hjärta kan ses som mottagningen, vilka huserar på andra våningen, räknat från entréplanet, i höghuset.
Medicinkliniken förfogar även över sin egen vårdavdelning, med just nu 31 vårdplatser.
Till medicinmottagningen kommer man inte för akuta ärenden, då är det akutmottagningen som gäller. Men samtidigt spänner klinikens verksamhet över hela sjukhuset, som akuten, vårdavdelningar, onkologen, palliativa vården (vård i livets slutskede), medicinskt fotvård, dialysen, diabetesvården.
Till medicinkliniken kommer patienter för grundligare utredning efter att ha hänvisats vidare från en vårdcentral, för efterkontroll efter en hjärtinfarkt eller för att undersöka lungkapaciteten.
– Hur det läggs upp beror på vilken sjukdom det handlar om och det är ju väldigt varierande, säger Björn Alpe.
På medicinkliniken finns specialister inom kardiologi (hjärtats funktioner), blodsjukdomar och njursjukdomar. Flera av läkarna har dubbla specialiteter, till exempel allmän medicin och hjärta eller njurar.
Detsamma gäller på sjuksköterskesidan, det vill säga sjuksköterskor som är specialister.
Medicinklinikens bredd är stor – och framgångsrik.
Här är hjärtsjukvården en av de bästa i landet, visar bland annat hjärt- och lungfondens mätningar genom åren. Nyligen erhöll hjärtteamet på lasarettet ”Årets bubblare” i Swedehearts kvalitetsregister. Utmärkelsen kom för att kliniken hållit en topplacering inom hjärtrehabilitering under fem år. Och kliniken är på första plats av landets 76 sjukhus som får flest patienter att sluta röka, vara fysiskt aktiva och bästa målvärden (blodtryck och kolesterol).
Rökning är den enskilt största riskfaktorn för att drabbas av hjärtinfarkt.
Nyköpings lasarett tar årligen emot cirka 250 hjärtinfarktpatienter, men ingrepp som ballongsprängning genomförs inte på lasarettet. Patienter som till exempel ska genomgå ballongsprängning transporteras i stället till Mälarsjukhuset, Eskilstuna.
– Det behövs en viss volym (många ingrepp för att upprätthålla kvaliteten) för ballongsprängning och den uppnår vi inte i Nyköping, säger Björn Alpe.
Diabetesvården håller näst högst klass i landet, bara Östergötland är bättre.
Alla utmärkelser kliniken erhållit hänger på en vägg i en av klinikens korridorer.
Personalsituationen är god, uppger verksamhetschef Karin Marminge.
– Just nu har vi flow med sjuksköterskor. Vi har folk som vill komma och jobba här, säger hon.
Vad önskar ni av jultomten?
– Ett allt friskare Sörmland och att vi kan fortsätta leverera bra vård för våra patienter, svarar Karin Marminge.