Kalkoner skapar arbeten

Uppfödning, slakt och förädling av kalkoner är en näring med stor utvecklingspotential. Det menar Magnus Johansson, på gården Rinkeby i Jönåker, som själv föder upp kalkoner och driver kontrollsslakteriet Jönåker Slakt.

Övrigt2004-03-07 23:49
I dag, måndag, träffas Magnus Johansson och ett antal andra kalkonuppfödare och -förädlare från Mellansverige i Jönåker för att diskutera kalkonbranschens utvecklingsmöjligheter.
Bakom samlingen i Jönåker står entreprenörnätverket Närkalkon, som nu i nästan två år fungerat kontaktorgan för svenska uppfödare i kalkonbranschen.

Syftet med mötet är framför allt att reda ut förhållanden kring den svåraste stötestenen, som är slakten, men också att planlägga en marknadssatsning inför kommande höstproduktion, säger Karl Jonvallen, vid Nominus AB, som har en sammanhållande roll i nätverket Närkalkon.
Efterfrågan på kalkonkött ökar stadigt, konstaterar Magnus Johansson, som själv byggt ut sitt slakteri i flera omgångar sedan han började med slaktverksamheten för sju år sedan.
Jag föder upp och slaktar 2 000 kalkoner per år nu, säger han.

I programmet för måndagens kalkonmöte i Jönåker ingår också ett studiebesök vid slakteriet på Rinkeby gård. Flera av de kalkonuppfödare som deltar i mötet planerar att bygga ut sina egna slakterier, för att kunna möta den ökande efterfrågan på kalkonkött som finns på den svenska marknaden.
Förutom de egna kalkonerna slaktar Magnus Johansson också åt andra uppfödare. Sedan ganska precis ett år tillbaka är slakteriet också utrustat för slakt av strutsar, vilket gett mer sysselsättning än vad Magnus Johansson hade kalkylerat med.
Det här året har jag slaktat 600 strutsar. Jag hade räknat med 200300, säger han.

Magnus Johansson började med kalkonuppfödning och slakt för att ha en bisyssla till spannmålsodlingen på gården, men ser gärna att kalkonuppfödningen och slakterirörelsen växer sig större.
De bitarna är lönsammare än spannmålsodlingen, där är avkastningen inte bra, säger han.
Därför funderar Magnus Johansson en hel del på möjligheter att utveckla kalkon- och slakteriverksamheterna. Förädling av kalkonköttet, som till exempel att börja tillverka korv, är en möjlighet som finns bland framtidsalternativen. Ett steg som han i princip bestämt sig för är att öppna en gårdsbutik för att själva sälja en del av kalkonproduktionen. I dagsläget säljs huvudparten av gårdens kalkonproduktion till butiker i Stockholmsområdet.
Till julsäsongen i år ska vi ha en gårdsbutik igång, är det meningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!