– Vi kollar tre olika vädersajter både morgon och kväll och jämför dem. Sen bestämmer vi om vi ska skjuta på vissa leveranser från Tyskland och Holland bland annat, säger Christer Hagelin på Växt och trädgård, som har fullt sjå med att täcka känsliga växter eller rulla in dem inomhus inför kalla nätter.
Han säger att kunderna trotsar vädret och kommer ändå, men i högre grad för att inspireras och planera kommande inköp.
Även Oscarsberg märker av att det är ett mindre kundflöde.
– Vi har inte alls sålt det vi brukar så här års. Vi får bädda in och pyssla om växterna. En del blommor fryser bort, men växten dör inte för det. Tvärtom kan det vara bra, för då går mer kraft åt att sätta rötter, säger Ulrika Juul.
Även hon konstaterar att det kommer kunder – många ligger i startgroparna för trädgårdssäsongen och det kliar i de gröna fingrarna – men att färre har börjat handla.
För Blomsterlandet, som är en del av en kedja med 53 butiker runt om i landet, har kylan drabbat lite hårdare. Cirka 20 procent av leveranserna är beställda centralt, vilket innebär att lastbilarna med ibland känsliga växter kommer inrullande oavsett väder. Andra kan även de försöka styra om någon vecka.
– Det är inget dråpslag, men visst är det en liten ökning av svinnet. En del lönnar, magnolia och och rabarber har dött helt. Andra ser döda ut, men skrapar man lite på stammen finns det liv i dem. Så dem ställer vi på behandling och kan plocka fram om en till två månader, säger Thomas Andersson, butikschef i Nyköping.
Värst var det ett par nätter när prognosen hade sagt 6–7 minusgrader men det i stället blev 11–12 grader kallt. Växter som importerats söderifrån har kommit så långt i tillväxten att de inte klarar sådan kyla.
– Vi har varit med så länge att vi vet att säsongen främst blir förskjuten in i juni.
Risken att allt tar slut så fort värmen kommer tillbakavisar alla tre handlare. Det räcker med att lägga in beställningar så kommer det mer.