Kalla Nyköpingselever gav EM-succé
Simmarna Erik Dorch och Jens Pettersson har tre terminer kvar av gymnasiestudierna i Nyköping, som är förlängda till fyra år. Men de kan redan nu titulera sig bronsmedaljörer på ett senior-EM och är lika med två av svensk simnings stora framtidshopp.
Dorch var inte speciellt långt ifrån en individuell medalj. Det var tätt från silvret ända ner till sjuan. Erik slutade sexa.
Grämer man sig lite över sånt så här dagarna efteråt?
Nej, inte alls. Det är bara inspirerande att se att man hänger med så pass bra redan nu, att bara få tävla mot alla de stora simmarna och snappa upp små detaljer, menar Dorch.
Båda två hade en enorm press på sig eftersom de visste att två av väldens just nu bästa simmare fanns längre fram i lagkappslagen. Det handlar om världens bäste fjärlissimmare Lars Frölander och den kanske just nu snabbaste på de korta frisimsträckorna, dubble EM-guldmedaljören Stefan Nystrand.
Var det inte fruktansvärt nervöst eftersom så mycket hängde på er startsträcka?
Jo, just innan var det faktiskt riktigt nervöst. Men väl i vattnet gör man sitt jobb så bra det bara går, menar Pettersson.
Dorch har sedan en tid Lars Frölander med i sitt klubblag, Linköpings ASS (LASS).
Blir det inte automatiskt snålt med uppmärksamhet över till dig nere i Linköping?
Nej då, jag får mitt. Och jag slipper en hel del av pressen eftersom jag får just lagom uppmärksamhet, menar Dorch.
Tränaren Ulf Kaustinen erkänner att han blev imponerad över hur kallt killarna agerade på startsträckan i finalerna på 4 x 50 meter medey (Jens) respektive 4 x 50 frisim (Erik).
Speciellt när man såg hur nervösa de var minuterna innan start. Det här är väldigt speciella killar, vilket simmare ofta är. Men det är helt klart inte alla som har pallat ett sånt tryck genom årens mästerskap.
Den stora frågan är om de kan hävda sig på lång bana redan till årets utomhus-EM.
Jag är i alla fall bättre på lång bana. Under EM hade jag stora problem att hänga med i starten och vändningarna medan jag var ungefär lika snabb som de bästa i själva simningen, menar Pettersson.
Jag har också problem med vändningarna. Det är faktiskt en detalj som jag kollade lite på när man satt på läktaren där nere. Det känns ganska skönt att kunna konstatera att den mesta tiden fram till de bästa sitter där. Det kräver massor med träning och rutin men är mera överkomligt än ren råsimning, analyserar Dorch.
Hur ser då den närmaste simningsframtiden ut för Pettersson och Dorch? Båda är uttagna till ett Sydafrikaläger i januari och på vägen hem är det världscup i Stockholm. Sedan väntar kortbane-VM och förhoppningsvis årets stora mål, EM på lång bana i Berlin.
Båda två kan bli viktiga kuggar i svenska lagkappslag även i framtiden. Riktigt bra svenska ryggsimmare är det ont om. Två-tre håller ungefär samma nivå. Där finns redan Pettersson, som under EM bara var hundradelar från semifinalplatser i det individuella ryggsimmet över 50 och 100 meter.
Kan han bli lite bättre under vattnet och putsa på start och vändningar är det ingen omöjlighet att han snart är klar Sverigeetta, menar Ulf Kaustinen, som inte alls håller med SVT:s analys att det finns ett antal bättre ryggsimmare i dagsläget.
Dorch ska lotsas över till mestadels frisim lite med tanke på att det kortaste medleyloppet utomhus är 200 meter.
Det är väl långt. Och med Frölander och Nystrand i ett lagkappslag på 4 x 100 fritt i VM och senare OS har Dorch en riktigt viktig framtidsroll de närmaste åren innan han fullt ut kan hävda sig individuellt på stora mästerskap även på frisim, myser Kaustinen.
Erik Dorch kan dra nytta av Svenska olympiska kommitténs talanggrupp i sin satsning.
Dorch tycker inte det känns hopplöst att sikta på frisim mot killar som Pieter van den Hogenband, Ian Thorpe (i och för sig mestadels längre sträckor) internationellt, Frölander och Nystrand här hemma i Sverige.
Men konkurrensen är ju i alla fall någon lättare i medley?
Visst, men det är inte omöjligt eftersom man har åren för sig att arbeta vidare på, och det är frisim jag tror att jag kan bli bäst i.
Tränaren Ulf Kaustinen håller med om att store Dorch kroppsmässigt liknar den tyske före detta kanonsimmaren Michael Gross. Ingen dröm på kort bana. Men en effektiv maskin i 50-metersbassäng. Bara en sån sak ger skäl att tro på fina medaljer i framtiden.
Det har debatterats om att ni simgymnasister får alldeles för lite vila stämmer det?
Inga problem för oss eftersom vi har tre års studier förlagt på fyra år. Om man var tvungen att vara i skolan till fyra varje dag skulle det nog bli lite väl tufft. Men känner man sig sliten lyssnar Ulf alltid och låter en vila.
Träningsmetoderna hos den yppersta världseliten, dit killarna siktar, skiljer ganska mycket.
Det kan man lugnt säga, Nystrand är ju till exempel en bohem. Det där är, och måste nog vara, högst individuellt, menar Jens Pettersson och får medhåll av Erik Dorch.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!