Kameraövervakning blir allt vanligare

Det vakande ögat ser dig. På banker, post och i butiker. Övervakningskamerorna blir allt vanligare i samhället för att hindra brott som överfall och rån.

Övrigt2003-07-27 22:27
Vi ser helt klart en ökning av antalet ärenden om övervakningskameror sedan den nya lagstiftningen kom 1998. Det blev enklare för banker, post och butiker att sätta upp kameror vid kassaområdet och vid in- och utgångar, säger Guy Carlsson, tillståndshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.
Han tror att ökningen beror på det upptrappade våldet i samhället, som gör att brottsligheten förskjuts och fler butiker drabbas. I och med att banker och bevakningsföretag har allt mer rigorösa säkerhetskontroller blir de svårare att komma åt.
Man hanterar relativt stora summor pengar på bensinstationer och liknande idag, därmed finns också vissa risker där, säger han.
Statoil Öster i Nyköping är en av de bensinstationer i länet som har säkrat upp sig med övervakningskameror och färre åtkomliga pengar i kassan. För ett par år sedan hade man hjälp att få fast de inblandade vid ett rån mot butiken, kamerorna kunde identifiera brottslingarna och hela händelseförloppet kunde spelas upp på film.
Vi satte upp kamerorna för vår egen säkerhet, det känns rätt särskilt med tanke på att vi har öppet till tolv på natten, säger Ann Granqvist, delägare i Statoil Öster.

Hon tror inte att kunder har något emot att bli filmade, eftersom övervakningen har med personalens säkerhet att göra. Kamerorna vid pumparna finns för att förhindra smitningar.
Smitningar förekommer och de ökar hela tiden. Men via kamerorna kan man se registreringsnummer på bilen och identifiera den som tankar, säger hon.
Men man får inte filma överallt. Begränsningarna i lagen säger att man ska ta hänsyn till enskildas personliga integritet, man får inte sätta upp kameror i omklädningsrum, på toaletter eller liknande. Även allmänna platser som torg och gator ska vara fredade.
Vi ska få ha frihet att uttrycka våra åsikter utan att bli registrerade. Undantag är exempelvis torget i Eskilstuna, där man visat att brottsligheten är stor och därför får filma där kvälls- och nattetid, säger Guy Carlsson.

På allmän plats får man övervaka med kamera endast om det behövs för att förebygga brott, förhindra olyckor eller jämförbara syften. På en arbetsplats får man också filma, men först efter överenskommelse med skyddsombud eller liknande som företräder de anställda.
Men ingen får filma utan att sätta upp skyltar om att övervakning förekommer. Du ska alltid kunna veta när du går in i ett bevakat område, säger Guy Carlsson.
Filmer får sparas högst en månad och enligt lagen om allmän kameraövervakning kan man som privatperson inte kräva att få se filmen.
Om någon skulle fråga kan han eller hon få se sig själv på film, men vi vill inte att kunder går in bakom disken av säkerhetsskäl, säger Ann Granqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om